Interview: Koken tegen de tabaksindustrie

Geld ophalen voor de strijd tegen de tabaksindustrie, hoe zou jij het aanpakken? Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker deden dat door een kookboek te schrijven. Niet roken maar koken bevat makkelijke, snelle en lekkere recepten, ook uitvoerbaar voor degenen die, net als De Kanter en Dekker, niet goed zijn in koken. 

Ondanks het zware onderwerp van kanker is het boek lichtvoetig en staat het vol met leuke recepten. Is het voor jullie alleen een manier geweest om geld binnen te halen of ook om bewustzijn te creëren? 
Dekker: ‘We hadden geld nodig om de taken uit te voeren die wij uitvoeren, tegen de tabaksindustrie. Dan moet je hele rijke mensen aan tafel zien te krijgen en een avondje met ze dineren. Je zet ze iets lekkers voor en dan heb je de hele avond de tijd om uit te leggen wat je doet en hoe en wanneer je het doet, met daarna het verzoek van een donatie. Wij hadden alleen een klein probleempje: we kunnen allebei niet koken. Daarvoor hebben we vrienden en collega’s ingeschakeld.’
De Kanter: ‘Tijdens die etentjes kwamen er ook veel artsen, waarmee we heel veel over het zware onderwerp hebben gesproken. Maar hoe kun je preventie leuker maken? Want mensen geven heel graag geld aan het kinderkankercentrum, maar het voorkomen van kanker door roken is niet sexy. Dus we hebben geprobeerd om van dit boek iets vrolijks te maken, om toch geld op te halen voor iets wat niet sexy is.’

Jullie zouden sigaretten het liefst vandaag nog verbannen uit Nederland. Je kunt de vinger wijzen naar de tabaksindustrie, maar wat is daarin je eigen verantwoordelijkheid? 
De Kanter: ‘Het allergrootste probleem is de verslaving of de vrije wil. Twee van de drie kinderen die een sigaret uitprobeert, wordt een dagelijkse roker. Dat is onvoorstelbaar. Tachtig procent van de mensen die rookt, wil niet roken en 95 procent van de mensen die stopt met roken, valt terug. Het zit in dezelfde rang van heroïne en cocaïne, maar het is een legaal product dat op elke straathoek verkrijgbaar is. Cocaïne en heroïne kun je niet in de Albert Heijn kopen.’ 
Dekker: ‘Daardoor heb je maar dertig heroïne doden per jaar. Daar zouden we het voor doen. Tabak heeft twintigduizend doden per jaar. Op het moment dat we heroïne in de Albert Heijn gaan verkopen, hebben we een even groot probleem als met tabak.’ 
De Kanter: ‘Alles in het ontwerp van een sigaret doet ertoe om jou zo snel mogelijk verslaafd te maken. Je hebt een vrije keus als je twaalf bent om te gaan roken of niet. Maar niet meer om te stoppen.’ 

Kijk voor meer informatie op www.rookpreventiejeugd.nl.

Pauline Dekker en Wanda de Kanter, Niet roken maar koken, Uitgeverij Lemniscaat, 152 pagina’s (€ 19,95)

Geef een reactie