Blijf gezond! Ga slenteren!

Hoe gezond sporten ook is, we lossen er de negatieve effecten van het vele stilzitten niet mee op. Wat moeten we dan doen? Niet alleen gaan staan, maar vooral ook slenteren! 

Hoewel we allemaal weten dat sporten gezond is, sport toch slechts 5 tot 10% van ons genoeg om aan de beweegnorm te voldoen (150 minuten sport per week). En: we zitten te veel. In de auto op weg naar het werk, op het werk achter ons bureau en ‘s avonds thuis voor de televisie of achter de computer. Zitten is een belangrijke oorzaak van verschillende ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Zitten wordt daarom steeds vaker ‘het nieuwe roken’ genoemd. Of deze uitspraak juist is, kan op basis van huidig onderzoek niet worden geconcludeerd. Maar over één ding zijn de meeste onderzoekers het wel eens: te veel zitten is ongezond. 

Sporten is één manier om minder te zitten. Echter, de meeste mensen komen hier niet of te weinig aan toe, weet Bernard Duvivier, arts-onderzoeker Bewegingswetenschappen & Interne Geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. “Een alternatief voor het sporten zijn alledaagse ‘niet-sportieve’ activiteiten. Zoals huishoudelijke taken, tuinieren, staan en lopen (én dus ook shoppen!). Een recent gepubliceerd onderzoek suggereert dat sporten het negatieve effect van zitten op risicofactoren voor hart- en vaatziekten niet kan compenseren. Het blijkt dat minder zitten en meer alledaagse beweging veel effectiever is dan sporten, gecombineerd met een hele dag zitten.” 

“Na veel langzaam lopen (slenteren) en staan, dalen het cholesterolgehalte en de vetten in het bloed. Zelfs meer dan na een uur intensief fietsen. Blijkbaar heeft zitten dus negatieve effecten op onze gezondheid die niet gecompenseerd kunnen worden door een uur sport per dag. Afgezien van meer sporten moet het gezondheidsadvies zich dus ook richten op minder zitten en meer alledaagse beweging.” 

Geef een reactie