Het is zo makkelijk en voor de hand liggend: weet je het antwoord op een vraag niet, dan zoek je het op via Google. Maar het blijkt dat dit gedrag weleens een erg nadelig effect kan hebben op je hersenfuncties…
3,5 miljard zoekopdrachten per dag: dat betekent dat we allemaal dagelijks tot wel dertig zoekopdrachten ingeven. Lekker handig, want er wordt je een keur aan oplossingen en mogelijkheden aangeboden. Maar het effect ervan op onze hersenen kan weleens verkeerd uitpakken. Want die hebben zich niet voor niets zo ontwikkeld om efficiënte aandacht, het geheugen en doelgericht gedrag te ondersteunen. Met deze ‘executieve functies’ kan de mensheid kennis opdoen, die kennis opslaan én doorgeven aan volgende generaties. Zo hebben onze hersenen het vermogen ontwikkeld om belangrijke informatie op te slaan, en daarmee problemen zo optimaal mogelijk op te lossen.
Het probleem is dat we die functionaliteit dankzij Google eigenlijk niet meer nodig hebben: waarom onthouden hoe je een probleem oplost als die oplossing digitaal te vinden is?
Intussen staat al vast dat als we met een moeilijke vraag worden geconfronteerd, we als eerste naar een digitaal apparaat grijpen. Sterker nog: omdat we zeker weten dat we ook in de toekomst de oplossing via Google kunnen vinden, hoeven we het antwoord zelfs niet meer te onthouden. Wat we wél blijken te onthouden, is waar we het antwoord online hebben gevonden…
Afname
Dit leidt tot iets wat ‘digitaal geheugenverlies’ wordt genoemd. Want door het uitgebreide ‘googelen’ verliezen de frontale en temporale cortex hun efficiëntie bij het verwerken van informatie. Al binnen een week leidt herhaaldelijk zoeken op het web ertoe dat de hersenactiviteit in gebieden die betrokken zijn bij het langetermijngeheugen, vermindert. Door ‘googelen’ neemt dus de effectieve informatiewerking in de hersenen af.
De remedie? Het internet en Google zijn niet weg te denken uit ons leven. Dus het kan zijn dat ons brein steeds afhankelijker wordt van digitale zoekfuncties. Het gaat er dus om deze actief te blijven inzetten. De belangrijkste les is eigenlijk een hele oude: gebruik voortaan eerst je hersenen…
Bron: Martina Arenella, Beïnvloedt dagelijks googelen onze hersenen?
Dit bericht verscheen eerder in GKL!, editie februari