Recensie: Alles over slapen en meer

In Slaap vatten beschrijft Bregje Hofstede haar slaapproblemen en alle middelen die ze gebruikt heeft om deze op te lossen. Naast deze persoonlijke ervaringen laat ze ook de wetenschappelijke kant van slapeloosheid zien, door in gesprek te gaan met meerdere deskundigen. Zo wordt het thema ‘slaap’ van alle kanten belicht, van onderzoeken en theorieën tot persoonlijke verhalen. 

Door Rinke van der Plaat 

De schrijfster, onder meer bekend van haar roman Drift, opent het boek met een korte anekdote uit haar jeugd, die eigenlijk weinig met slaap te maken heeft. Toch maakt deze anekdote de lezer gelijk nieuwsgierig naar wat de schrijfster te vertellen heeft. De link met het thema legt ze pas met de woorden: ‘Ik sliep goed in die tijd. Gedachteloos. Ik sliep zoals ik ademde.’ Dat veranderde toen ze ouder werd, en vandaar dit boek. 

De eerste hoofdstukken lezen erg makkelijk weg. Het boek wordt daarna echter iets lastiger om doorheen te komen. Voor mensen die zich in het onderwerp interesseren, of zelf last hebben van slapeloosheid, is het boek nog steeds boeiend, maar de neutrale lezer zal door de vele wetenschappelijke termen kunnen afhaken. Hoewel deze termen aan het begin erg interessant zijn, is het voor de leek lastig om ze uit elkaar te houden. De persoonlijke verhalen, die ook regelmatig voorkomen, bieden op dat moment een welkome afwisseling. Een opmerking daarbij is wel dat deze verhalen soms zo ver doorgaan dat je als lezer vergeet wat het oorspronkelijke onderwerp was. Gelukkig legt de schrijfster aan het eind van elk hoofdstuk het verband met het thema, wat ervoor zorgt dat Slaap vatten zijn doel niet uit het oog verliest.   

In het boek blikt de schrijfster ook vaak terug op andere schrijvers die slaapproblemen hadden. Vaak blijken zij hun beste stukken ’s nachts te schrijven, omdat alles dan anders lijkt. Hofstede kan zich daarin vinden: ‘Schrijven in de nacht is roekelozer. Vrijwel elke tekst van mijn hand die ooit door een lezer “dapper” is genoemd, is in de nacht ontstaan.’ Slapeloosheid blijkt dus niet alleen maar slecht te zijn. Hoewel het voor de mensen die er last van hebben verschrikkelijk vervelend is, weten sommigen er een creatieve draai aan te geven. 

Het boek eindigt in Frankrijk, waar de schrijfster naartoe is verhuisd. Ze heeft namelijk geleerd dat niet je nachtrituelen, maar alles wat je overdag doet invloed heeft op je slaap. Constant bezig zijn met geld, stress en dergelijke zorgen hebben als resultaat dat je ’s nachts urenlang ligt te woelen. Nadat ze in een klein dorpje in Frankrijk is gaan wonen, waar het leven rustiger is en minder geld kost, ging het slapen ook veel beter.  

Een positief einde aan een boek, dat mensen met slaapproblemen veel steun zal bieden. De schrijfster heeft duidelijk enorm veel onderzoek gestoken in een onderwerp dat voor haar heel belangrijk is, al heeft dat wel tot gevolg dat het boek bij tijd en wijle vrij wetenschappelijk kan zijn. Toch is Slaap vatten een erg interessant en actueel boek, dat de moeite van het lezen zeker waard is voor iedereen die van een goede nachtrust houdt. 

Beoordeling: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Bregje Hofstede, Slaap vatten. Hoe een slapeloze de nacht terugwon, Uitgeverij Das Mag, 182 pagina’s (€ 22,50) 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie februari 2021

Geef een reactie