Beroepsadvies: Nicole, thuiswerker

Nicole Janssen (31) uit Beuningen is historica, schrijfster, curatrice en klust af en toe bij als model. Ze is sportief ingesteld, maar doet toch het meeste van haar werk thuis, aan de keukentafel. En dat is iets wat heel veel mensen nu moeten doen. Welke gezondheidsadviezen kunnen onze experts haar geven? 

‘Ik ben na mijn studie Geschiedenis artikelen gaan schrijven voor Histnow en Archeologisch Nederland, blogs en recensies. Voor AN heb ik al aardig wat volgers. Sinds 2015 werk ik ook voor het regiomagazine Topic. Daarnaast heb ik de Bibliotheek Wijchen geholpen met het inrichten van een tentoonstelling over Hugo de Groot, in samenwerking met Slot Loevestein, en heb ik Kasteel Wijchen bijgestaan met het opzetten van de tentoonstelling VRIJ!. Zij hebben een aantal aspecten, waaronder een tijdlijn die ik heb ontwikkeld, over kunnen nemen van de Tweede Wereldoorlog-tentoonstelling die ik heb gemaakt voor Bibliotheek Wijchen eerder dat jaar. Momenteel help ik Museum Tweestromenland met hun nieuwe inrichting. De twee tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog hebben geleidt tot mijn co-auteurschap van een lokaal boek over die periode. En dat smaakt naar meer. 
‘Wat ik er nog soms bijdoe, is modellenwerk: foto- en videoshoots, en ik heb ook shows gedaan, onder meer in Brussel. Dat is een leuk zakcentje erbij. 
‘Ik denk niet dat ik echt gezond leef, went ik heb echt een suikerverslaving: een dag zonder chocola of drop is een dag niet geleefd. Aan de andere kant ben ik vanaf mijn jeugd altijd heel sportief ingesteld geweest. Toen ik jong was, besteedde ik zeker zes tot zeven uur per week aan ballet en turnen, op de middelbare school deed ik aan dansen, klimmen, schaatsen. Daarna ben ik gaan zwemmen.  
‘Toen duidelijk werd dat ik een afweerstoornis heb, waardoor ik heel bevattelijk ben voor allerlei ziekten, heeft de huisarts me dat afgeraden, omdat ik in een zwembad makkelijk wat zou kunnen oplopen. En ook adviseerde hij me om toch vooral van thuis uit te werken. 
‘Het modellenwerk had een aanslag op mijn gezondheid kunnen zijn, want zeker de high fashion stelt allerlei zware eisen aan hoe je eruitziet. Ik ben wat sportiever gebouwd, dus ik ben die weg niet ingeslagen. Gelukkig maar, want ik heb gezien hoe ongezond het voor je kan zijn. Zowel mentaal als fysiek. 
‘Zeker tachtig procent van mijn werk speelt zich, vanwege mijn afweerstoornissen, thuis af. En in het begin ging ik dan lekker op de bank zitten met de laptop op schoot. Maar ik merkte vrij snel dat dat ontzettend slecht voor je is. Gelukkig hebben wij een vrij hoge keukentafel, waar ik goed, met rechte rug, aan kan werken. Verder heb ik niet geïnvesteerd in standaarden voor mijn laptop, of een aparte muis en toetsenbord. 
Ik probeer regelmatig op te staan en even te bewegen, maar ik heb geen idee of dat wel voldoende is. Wat is de norm? Hoeveel minuten zou je per dag moeten lopen of wandelen? 
‘Het coronavirus betekende voor mij dat mensen meer begrip hebben gekregen voor thuiswerken; vroeger gingen nog wel eens de wenkbrauwen omhoog, nu niet meer. Mijn vriend Marco is hockeyspeler, die kan nu niet continu het veld op en zit daarom veel op de bank. Dan zegt hij boos: “Ik ben door de coronacrisis aangekomen, maar bij jou zie ik niks!”’

Wat niet is… 
Jouw situatie spreekt niet direct over spier- of gewrichtsgerelateerde klachten die je zou kunnen ervaren. Maar helaas: wat niet is, kan nog komen met deze levensstijl. Preventief is voldoende bewegen volgens de beweegnorm aan te bevelen, voor alle vlakken van gezondheidsbeleving. Daarbij is de norm 2,5 uur matig intensief bewegen. Dat mag verdeeld worden over meerdere dagen, naast minimaal twee keer per week spierversterkende oefeningen doen.  
Om dat ook echt voor elkaar te krijgen en het gewoontegedrag van niet sporten doorbreken, dan is het plannen van de beweegmomenten waarschijnlijk een must. Een lunch op een reguliere tijd combineren met een wandeling, is een goede start. En voor de spier- en gewrichtsversterkende oefeningen kun je meerdere eenvoudige en gratis apps gebruiken, waarbij een HIIT-programma (high intensity interval training) de voorkeur heeft. 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Aafke-Smeets.jpg
 
Aafke Smeets, fysio-manueeltherapeut, Oranjestaete, Gouda 
Resultaten uit het verleden…  
Velen denken bij deze woorden direct aan: …geven geen garantie voor de toekomst. Dat geldt voor je lijf net zo goed hoor, Nicole. Echter: jij bent hartstikke druk. Je ‘motor’ draait op volle toeren. En dan gooi jij suiker in de tank… 
Vergeef mij de oneerbiedige vergelijking. Ons lijf is zoveel meer, maar kan alleen optimaal functioneren als jij het ook optimaal verzorgt. Je beweegt gelukkig nog regelmatig. Een veel gehanteerde regel is 150 minuten matig intensief bewegen per week. En doe dat nu eens consequent voordat je gaat eten en niet er vlak na.  
O ja, nog een tip voor je werkhouding: investeer in een bureau dat op stahoogte kan worden gebracht (elektrisch zelfs!). Niet heel duur meer, en dat geeft je de flexibiliteit om afwisselend staand te werken. Nog mooier: je kunt er een stastoel bij kiezen. En tot slot zijn ze er ook nog met trappers, zodat je beweegt terwijl je werkt.  
Maak met je therapeut inzichtelijk waarom jouw immuunsysteem (weerstand tegen wat bedreigend is voor je lijf) niet optimaal functioneert. Krijg je ruim groente en eiwit (van vis of gevogelte) binnen? Drink je wel voldoende? Slaap je wel genoeg – en leg je ’s avonds tijdig je smartphone of tablet weg? Is je ontlasting goed? Ben je misschien allergisch of overgevoelig voor bepaalde voeding?  
Helemaal wegblijven van de mogelijkheid je immuunsysteem te belasten is soms nodig, maar vaker is het blijven prikkelen van je immuunsysteem (altijd met een ‘tenzij’ in gedachten) verstandig. Eigenlijk is vaccineren op dit principe gebaseerd… 
Voor wat betreft de chocola: ik ben het met je eens, dagelijks een klein stukje, maar wel de pure variant. Of maak het zelf, met kokosvet als basis, heerlijk en gezonder. Dat jij er niet van groeit, is geen graadmeter voor gezondheid, hoor! Over gezonde vetten hebben we het een volgende keer. 

Column Marinus van Loon - Issuu
Marinus van Loon, orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut, Health for Life Sneek

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie