Wandelgemeente: Westerwolde

Aan de rand van de provincie Groningen, tegen de Duitse grens, vind je Westerwolde. Westerwolde is in 2020, samen met de gemeenten Berg en Dal en Winterswijk, uitgeroepen tot Wandelgemeente van 2020. 

“Een titel waar we erg trots op zijn!”, zegt communicatieadviseur van de gemeente Westerwolde Richtje Rakers-de Vries. “Westerwolde is namelijk een prachtig gebied om te voet te ontdekken. We merken dat steeds meer mensen dit best bewaarde geheim weten te vinden.” 

De gemeente Westerwolde kan bogen op maar liefst veertig wandelroutes. De Stichting Wandelen in Westerwolde heeft deze wandelroutes uitgezet, die in lengte variëren van 1,5 tot 16 kilometer, waarbij een aantal routes is te combineren tot een langere route. Ze leiden langs de meest bijzondere plekjes en laten u kennismaken met de verrassende natuur en de landschappen van Westerwolde, met onder meer cultuurhistorische hoogtepunten (het Middeleeuwse Klooster in Ter Apel, de vesting Bourtange en de Burcht in Wedde), maar ook het Westerwoldepad van bijna 100 kilometer lengte.  

Hier vind je een intiem landschap van bossen, vennetjes en heiden. De kronkelende beekjes door het landschap doen je twijfelen of je echt in Nederland bent. Na iedere bocht heb je even tijd om stil te staan en te genieten van het steeds veranderende landschap. Zo loop je eerst over de heide, uitgestrekte landerijen, door het bos om uiteindelijk bij de rivierbeek de Ruiten Aa uit te komen. 

Wandelnetwerk 
Westerwolde is sinds 1 april ook aangesloten op het wandelknooppuntennetwerk van de provincie Groningen. Met de aansluiting van Westerwolde zijn alle Groninger gemeenten vanaf nu onderdeel van het netwerk, dat bestaat uit 1.411 knooppunten en 3.009 kilometer aan wandelroutes. Het netwerk brengt wandelaars langs de mooiste plekken in Groningen, zoals wierdedorpen, borgen, de waddenkustlijn en lokale ondernemers. De routes zijn te herkennen aan de rood met blauwe bordjes.  

Het wandelnetwerk is tot stand gekomen onder leiding van het Routebureau Groningen, in samenwerking met vrijwilligers en wandelliefhebbers. Het project is mede gefinancierd door de provincie, de Groninger gemeenten en het programma Kansrijk Groningen. 

Wie wel eens rondom Westerwolde wil wandelen, vindt de routes hier, inclusief kaarten en routebeschrijvingen. Op deze site kunt u terecht voor actuele zaken, zoals tijdelijke routewijzigingenbestuurssamenstelling, vrijwilligersnieuwssponsoroverzicht en nieuwsbrieven. 

Foto Metha Eikens

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021

Geef een reactie