Wandelgemeente Winterswijk 

Een afwisselend decor waarin grasland overgaat in houtwallen, waarbij je je blijft verwonderen over de lichtinval in de vele bossen en natuurgebieden. Niet voor niets is Winterswijk benoemd tot Wandelgemeente van het jaar 2020. 

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een gebied van ruim 22.000 hectare groot en is ideaal om te voet te ontdekken. Door de prachtige en gevarieerde omgeving is Winterswijk zelfs uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar 2020.  
Ontspannen struinen over verlaten landweggetjes, door een kleinschalig en gevarieerd coulisselandschap, waar je na elke bocht weer verrast wordt door een ander schilderachtig tafereel. Uitgestrekte graslanden die overgaan in kleinschalige essen, dichtbegroeide houtwallen, eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden vormen een afwisselend decor voor een heerlijke wandeling. Je wandelt door boerenland dat eruitziet als een lapjesdeken, telkens onderbroken door heggen, houtwallen of muurtjes. In dit Achterhoekse boerenland kom je natuurlijk ook veel boerderijen tegen, die statig tussen de akkers en weiden liggen. In de verte hoor je een klaterend beekje, zie je een oude watermolen, Saksische boerderijen en statige herenhuizen.  
Wist je dat Winterswijk de gemeente in Nederland met de hoogste dichtheid van reeën is? De kans is dan ook zeker aanwezig om deze mooie dieren te spotten. De rust, de ruimte, de eindeloze wandelmogelijkheden en de fijne accommodaties in de omgeving maken Winterswijk dan ook tot een fantastische bestemming voor een meerdaagse wandelvakantie. 
Het aanbod aan wandelingen is divers. Er zijn georganiseerde wandelingen, het Achterwooldse Klompenpad, excursies in natuurgebieden, er zijn door lokale experts tal van prachtige wandelroutes uitgestippeld in deze mooie omgeving, maar je kunt ook zelf je ideale route samenstellen via het uitgebreide wandelkeuzenetwerk. De lange-afstandswandelingen het Noaberpad en het Scholtenpad komen ook door Winterswijk. Het is zowel letterlijk én figuurlijk grenzeloos genieten, want bij verschillende routes ga je de Duitse grens over! 

Het hele jaar door zijn er wandelevenementen: georganiseerde tochten, vaak over onverharde paden en speciaal voor het evenement opengestelde (natuur)terreinen. Liefhebbers van wandelen noteren dan ook de Landschapsloop, die in het eerste weekend van oktober Winterswijk wordt gehouden: drie dagen wandelen vanaf drie verschillende locaties, met afstanden van tien tot twintig kilometer.  

Meer informatie vind je op de website van 100% Winterswijk.

Winterswijk

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie september 2021.

Geef een reactie