Anouk Maas: ‘Soms kun je beter die koddige kat zijn’ 

Anouk Maas wist zal vroeg dat ze op het podium wilde staan. Ze begon met dansen, maar daar kwamen al snel zingen en acteren bij. Intussen is ze bekend van diverse musicals, de tv en de bioscoop. Daarnaast is ze ook nog orthomoleculair therapeut en yoga-instructrice. ‘Ik heb geleerd dat in gezondheid alles met elkaar verband houdt. En dat het zó belangrijk is dat je je leven in balans houdt.’ 

Anouk Maas werd in 1986 geboren in Tilburg, als dochter van een bibliothecaresse en een accountant. Toch zat de showwereld al in haar genen, zegt ze zelf: ‘Er werd bij ons thuis veel muziek gemaakt: mijn moeder danste, mijn vader speelde klarinet, mijn oma speelde piano. Ikzelf wilde ballerina worden. Ik nam een cassettebandje van Het Zwanenmeer mee naar een schoolavond, en gaf zo al heel jong een balletvoorstelling voor een zaal van mensen.  
‘Op mijn tiende kwam ook het acteren op mijn pad. Ik deed toen auditie voor de musical Annie – en die rol kreeg ik! Ineens moest ik teksten en liedjes leren. De melodie had ik zo in mijn hoofd, maar de tekst verzon ik er gewoon bij, ik blufte me erdoorheen. Samen met mijn vader oefende ik de scènes tijdens de vakantie –niet altijd leuk, maar ik moest het wel doen. 
‘Dankzij die rol wist ik: ik kan blijkbaar acteren en zingen. Dat heeft mijn verdere carrière wel richting gegeven: ik ging naar de musische afdeling van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ik kreeg daar onder meer zang-, muziek- en balletles, en leerde op jonge leeftijd met harde kritiek om te gaan. Soms kwam ik hartstikke verdrietig thuis. Maar ik ben een echte doorbijter. Dat is een ambitie die je soms niet in dank wordt afgenomen. Maar als ik aan iets begin, dan pak ik het ook echt aan. Ik ben niet iemand die wil terugkijken en denken: “Had ik maar…”’ 

Uitgaan, feesten, hobbies en sporten, was daar tijd voor? Jouw levensstijl zal heel anders geweest zijn… 
‘Het was heel gedisciplineerd, op het militaire af. Ik ging ‘s ochtends om half negen naar school, om half vier fietste ik naar de Academie, ‘s avonds om acht uur kwam ik thuis en dan moest ik nog aan mijn huiswerk beginnen. Ook ging ik nogal eens in het weekend met de trein naar Amsterdam voor hiphoplessen, of sessies van gastdocenten.  
‘Vooral tijdens de puberteit, als je vragen hebt over je identiteit en verliefdheid om de hoek komt kijken, was dat best moeilijk en zwaar. Ik had niet veel vrienden en vriendinnen, en heb me een tijdje een outsider gevoeld. Dan vraag je je wel af: waarom doe ik dit eigenlijk? Maar als je iets wilt hebben, moet je ook iets laten. En ik wist precies wat ik wilde bereiken: ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. En mijn doorzettingsvermogen heeft me door alle tegenslagen heen geholpen. Daarnaast: veel van mijn klasgenoten leefden precies hetzelfde leven, dus dát worden je vrienden.’ 

Hoe gezond was dat leven? 
‘We aten goed, we kregen voldoende slaap. We moesten niet alleen voor de balletles, maar ook de zang- en muziekles vijf minuten opwarmen – het lichaam, de stem, handen en vingers. Maar het is een vak waarin je je lichaam intensief gebruikt. Het was pas daarna dat de echte roofbouw op mijn lichaam plaatsvond. Ik toerde toen in Duitsland met de musical We Will Rock You. En daar ging ik alles inhalen wat ik in mijn leven tot dan toe gemist had. Dat kon omdat in Duitsland alles 24/7 open was. Dus na de voorstelling gingen we lekker Mexicaans eten, we gingen naar parties van belangrijke mensen. Ik kwam meestal pas om één uur uit m’n nest – en dat was heerlijk, want dat had ik als puber nooit gekund. 
‘We vierden het leven, en ik merkte in die tijd ook wel dat de kleren strakker gingen zitten. Van collega’s van de musical Cats kreeg ik toen wel opmerkingen als: “Zij is ’t mollige katje”. Ik zeg wel: als ik nu terugkijk naar de foto’s van die tijd, dan vraag ik me af waar ik me druk om maakte. Want ik was nog altijd fitter dan de gemiddelde Nederlander. 
‘Die periode was op sociaal vlak goed voor me, maar ik pleegde ook roofbouw. Ik nam de tijd niet voor warming up en cooling down. Ik heb een gescheurde achillespees gehad, kreeg last van mijn rug, de meniscus. En burn-outs. Dus na een half jaar feesten ging ik opnieuw zoeken naar balans. Ik werk tenslotte in een vak waar het oog ook wat wil. Je bent ook een soort rolmodel, maar wat het publiek van mij vindt, is niet langer mijn drijfveer. Ik deed het vooral voor mezelf: ik wilde er gezond blijven uitzien, zodat ik mijn werk zo lang mogelijk kan volhouden. De balans vind je tussen de uitersten: je ziet mensen bezwijken aan alcohol en verslavingen, maar er zijn ook mensen die in het extreme gezond willen leven. Ik weet nu: soms kun je beter die koddige kat zijn. Zoals ik er nu uitzie, daar ben ik tevreden mee, dat is mijn vorm.’ 

Hoe ben je vervolgens yoga-instructrice en orthomoleculair therapeut geworden? 
‘In mijn tijd in Duitsland kwam ik in aanraking met yoga. Dat was flink zweten, maar ook mindful. Heerlijk! Het gaf me de focus om van binnenuit aan mijn lichaam te werken, in plaats van dat het uiterlijk alle aandacht krijgt. Ik was mijn hele leven wel al bezig met fysieke en mentale uitdagingen, en daarom wilde ik mijn yoga-practice intensiveren, met retreats en cursussen in Thailand. 
‘Daarnaast kregen we in Duitsland, naast een huisarts en een vrouwenarts, ook ondersteuning van natuurartsen, dat is daar heel normaal. Zo kwam ik in contact met het orthomoleculaire gedachtengoed. Dat komt er kortgezegd op neer dat je tekorten van stoffen in je lichaam, waardoor problemen ontstaan, aanvult vanuit je voeding. Dus geen paracetamol, maar kruiden, en aangepaste voedingspatronen. Je neemt stoffen in hun biologische vorm in: de juiste moleculen voor jouw lichaam.’ 

Anouk Maas is yoga-instructrice

Dus dat was voor jou een logische combinatie? 
‘Die combinatie van yoga en orthomoleculair is niet gebruikelijk, maar hij wérkt voor mij. Er is veel overlap tussen yoga en Ayurvedische geneeskunde. Orthomoleculaire therapie is daar eigenlijk de Westerse variant van, dus dat is toegankelijker. Intussen ben ik yoga-instructrice, en heb ik mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut afgerond. Want ik zet mijn kennis en ervaring nu ook in om anderen te helpen. Het gaat om het zoeken van die balans.  
‘Ik heb daar hulp bij gezocht van Perfect Health, een bedrijf dat voedingssupplementen produceert, maar mij ook geholpen heeft met een bloedonderzoek waarbij alle stoffen in mijn lichaam gemeten werden. Waarbij we niet, zoals de medische wereld doet, keken naar wat je minimaal moet hebben, maar wat het beste voor jou is. Ik heb daar in ieder geval van geleerd dat ik blijkbaar een genetisch bepaald hoog cholesterolgehalte heb. Dus daar kan ik dan aan werken.’ 

Heb je een eigen yogapraktijk? 
‘In een studio in Amsterdam én in mijn eigen praktijk geef ik nu yogales, soms zelfs één op één. Vaak worden mensen door de huisarts naar mij toegestuurd om yoga te doen, maar ook komt men vaak naar mij toe om te werken aan mentale problemen, of op zoek is naar rust. Dat is voor elke persoon anders. En dan kijken we ook naar het voedingspatroon. Voor elk mens is dat anders. Dat is het leuke: we gaan samen op zoek naar jouw balans. Dat geeft me superveel energie!’ 

Niet iedereen kan bij je langskomen. Welk advies kun je onze lezers geven? 
‘Het is misschien uitgekauwd, maar ik zeg altijd dat je balans moet vinden met jezelf, je omgeving, je voeding, je levensstijl. Neem er de tijd voor om ernaar te kijken. Want pas als je je ervan bewust bent, kun je keuzes maken. 
‘Mijn stelregel is: als je voor 80% goed gezond leeft, mag 20% best minder zijn. En je ontdekt dat alles met elkaar te maken heeft: sport, voeding, zorg voor jezelf, je mentale balans. En als je zwanger wordt, verandert je balans, dus dan moet je je leefpatroon ook weer een beetje tweaken. Ik werk voor mijzelf en met anderen aan een duurzame balans van lichaam en geest. Want die neem je je hele leven mee.’  

Anouk Maas is actrice, musicalster, zangeres, stemactrice, presentatrice, yogalerares en klimster. In willekeurige volgorde. Ze kan veel, wil veel en grijpt alles aan wat ze leuk vindt. En dus danst ze als driejarig meisje in haar eerste voorstelling op een balletschool in de buurt. Via de Dansacademie belandt ze bij de opleiding Musicaltheaters van Fontys in Tilburg, volgt lessen aan het Broadway Dance Centre in New York en Arts Education school in Chiswick. Op haar achttiende zingt ze in de Queen-musical We Will Rock You in Keulen. Anouk speelt veel in Nederland en Duitsland, van Belle in Beauty and the Beast tot Maria in The Sound of Music en van Alex in Flashdance tot Fiona in Shrek The Musical. Ze vertolkte twee jaar lang de rol van Zoë Xander in Goede Tijden, Slechte Tijden, presenteerde kinderprogramma’s voor Nickelodeon en speelde in de bioscoopfilms Onze Jongens en Verliefd op Cuba

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie september 2021.

Geef een reactie