Eerste hulp bij fysio 

Gezonder leven? Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Software, slimme apparaten, apps, virtual intelligence: maak het jezelf gemakkelijk met de techniek van deze tijd. Want er zijn enorm veel apps en apparaten die je op een slimme manier ondersteunen in jouw gezondheidsdoelen! Heb je oefeningen meegekregen van de fysiotherapeut of wil je zelf oefeningen doen en vind je het lastig om eraan te beginnen? Wij bieden je acht tips! 

VidaXL pedaaltrainer 
Het aardige van een pedaaltrainer in huis is dat je kunt trainen waar en wanneer je maar wilt. En niet alleen je benen, maar ook je armen. Ideaal om onder andere je bloedcirculatie te verbeteren, kracht op te bouwen na een operatie of gewoon om je spieren te verstevigen. De VidaXL die we hier als voorbeeld nemen, is een pedaaltrainer die je verder een handje helpt om je vooruitgang bij te houden. Zo laat het je weten wat je trainingstijd, het aantal slagen en de verbrande calorieën waren. Ook kan je de weestand van de pedalen gemakkelijk veranderen met de knop. 

FitApp 
Deze app is gemaakt door fysiotherapeuten en vormt een goede start voor oefeningen die je thuis kan doen. Met 36 door fysiotherapeuten erkende oefeningen leer je de goede basisoefeningen om onder andere je mobiliteit, kracht en flexibiliteit te vergroten. Omdat het ook op video’s wordt uitgelegd, kan je het bijna niet fout doen. Natuurlijk kan de app een echte fysiotherapeut niet vervangen, maar met de thuis zelfstandig uit te voeren oefeningen van de FitApp, kun je dus sneller weer helemaal de oude zijn!  
Kijk hier voor meer informatie.

Dr. Ma massage gun 
Voor een sneller herstel en natuurlijk ook een beetje ontspanning kun je de massage gun gebruiken. Door het gebruik van het apparaat op je spieren wordt de bloedsdoorstroming gestimuleerd en versneld. Hierdoor herstellen spieren zich sneller na een zware training! Maar de massage gun is niet alleen na het sporten te gebruiken: het haalt bijvoorbeeld ook spierknopen los of kan je spieren versoepelen. Er zijn verschillende opzetkoppen die elke soort spier kunnen aanpakken.  Podcast FysioMatties  
Collega’s en ‘FysioMatties’ Patrick Verhagen, Theo Eltink en Bert Damen zijn samen het trio achter deze podcast. In de afleveringen willen de drie fysio- en sportfysiotherapeuten een stuk professionele kennis, ervaringen uit de praktijk en behandelingen met de luisteraars delen. Maar het is niet alleen werk-gerelateerd. De drie collega’s en vrienden hebben namelijk ook op het privé-vlak een goede klik. Hun gezamenlijke hobby moutainbiken en wielrennen komen ook vaak genoeg aan bod! Een goede tip dus als je geïnteresseerd bent in het vak maar het niet té professioneel hoeft te blijven. 
Kijk hier voor meer informatie.

Beuer EM-59 stimulatie stroomapparaat  
Dit kleine apparaat is te gebruiken voor pijntherapie. Door middel van elektrische zenuwstimulatie werkt het apparaat op de pijnlijke plek. Plak de stickers die aan het apparaat vastzitten op de pijnlijke plek, stel het juiste programma in en je spieren ontspannen. Hiernaast is het apparaat te gebruiken voor een massage van de spieren. 

Talking Physio Podcast 
Fysiotherapeuten Melvin Bos en Jasper van Staveren praten ons maandelijks bij over hun interessante vak. Het laatste nieuws uit de fysio-wereld, leuke gasten en interessante onderwerpen passeren de revue. Zo gaat het bijvoorbeeld over de techniek van dry-needling, een hele aflevering is besteed aan de schouders en komt Fysiotherapie Collectief Amsterdam op bezoek. Probeer dus eens een aflevering! 
Kijk hier voor meer informatie.  

MijnZorg App 
Deze app is alleen te gebruiken tussen cliënten en fysiotherapeuten. Iedere therapeut krijgt eigen inloggegevens voor een beveiligde online omgeving. Als dit is opgezet, krijgt de cliënt vanzelf afspraak reminders. Hiernaast krijgt de cliënt huiswerkoefeningen doorgestuurd die passen bij hun revalidatieproces en houdt de app het proces van deze huiswerkoefeningen bij. Dit kan de therapeut vervolgens weer inzien, zodat ze altijd up-to-date zijn! Ook kan de behandelaar belangrijke informatie naar de cliënt toesturen, wat belangrijk is om te weten voor het revalidatieproces. Vergemakkelijk dus je behandeling bij de fysiotherapeut en gebruik samen met je behandelaar de app!  
Kijk hier voor meer informatie.

kngf.nl  
Kngf.nl is de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Als je verdieping zoekt in het vak of als je als fysiotherapeut bij een vakbond wil horen, moet je hier langsgaan. Er is bijvoorbeeld een heel kennisplatform opgezet, verdeeld over drie gebieden: verschillende thema’s die relevant zijn aan het vak, informatie over allerlei producten die bruikbaar zijn bij de uitoefening van fysiotherapie en wetenschap, waarin er onder andere wetenschappelijke projecten worden besproken en een onderzoek agenda wordt aangeboden. Op de website wordt er daarnaast het laatste nieuws aangeboden over alles wat met het vak te maken heeft. Neem dus voor deze dingen maar ook voor veel meer anders eens een kijkje!  

Geef een reactie