WANDELROUTE: Waterloopbos, Flevoland

Wendelbosroute vanuit Rijksmonument Waterloopbos, Flevoland  
Afstand: 8,3 km of 5,4 km 


Natuurmonumenten beschermt onze natuurgebieden én zorgt voor nieuwe natuur in ons land. In 2008 begonnen zij met het aanplanten van een nieuw natuurgebied in Flevoland: het Wendelbos. Een jong bos dat inmiddels broeit van het leven, en waar natuur en cultureel erfgoed samenkomen. Staan jouw wandelschoenen al klaar? 

Verken het jonge Wendelbos via één van de twee wandelroutes die in het bos zijn aangegeven. Het grote bos sluit aan bij het Waterloopbos en is in het begin van deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. Een wandeling voor rustzoekers. 

De route start bij de parkeerplaats van Rijksmonument Waterloopbos. Volg daar de blauwe pijlen. De route is 8,3 kilometer, maar is bij punt 1 in te korten tot 5,4 kilometer.  


Routebeschrijving 

Startpunt:

1. Beuken en beken 

Hier heb je het gevoel in een oud loofbos te lopen. In het voorjaar laten de frisgroene blaadjes speels het zonlicht door. ’s Zomers geeft het bladerdek je verkoeling. Planten en dieren houden zich vooral op bij de beek. Langs de oever heeft de grote gerande oeverspin zijn nesten. Bij onraad verschuilt deze spin zich onder water tussen de planten. Boven het water jagen libellen, zoals smaragdlibel en weidebeekjuffer, op hun prooi. De waterweegbree met talloze kleine witte bloemetjes en beschermde zwanenbloem zorgen voor een weelderige oeverbegroeiing. Met een beetje geluk ziet u zelfs een ijsvogel voorbij vliegen. 

Foto: Desiree Jansen

2. Afgekorte route 

De blauwe route gaat hier rechtsaf. Je kunt je route inkorten door hier linksaf te slaan. Volg de blauwe pijlen en je komt vanzelf weer op de eigenlijke route.  

3. Wendelbos 

Je bent inmiddels in het Wendelbos. Het ligt laag, waardoor regenwater zich verzamelt. De Wendelbeek en de bodem van rijke zeeklei zorgen voor permanente nattigheid. Een prachtig nat bos van inheemse loofbomen als wilgen en elzen is het resultaat. Vanwege de verhoogde paden houd je droge voeten. Geniet van het weelderige ‘oerwoud’ dat hier groeit.  

4. Netl 

Aan de overkant van de Zwolse Vaart zie je een Netl, de Wildste Tuin liggen. Bij Netl kun je over een touwbrug naar het eiland, klimmen en klauteren over speeltuig door de natuur of je verstoppen in de bamboejungle. Of wandel de Wildste Tuin route met wilde natuur, boeiende innovaties en leuke weetjes. Lekker eten en drinken in het strandpaviljoen kan natuurlijk ook.  

Foto: Klaas van der Wal

5. Zwolse Vaart 

Amazone in de polder? Je staat hier bij de prachtige oevers van de Zwolse Vaart. Opvallend is dat het waterniveau in de vaart wel 2 meter lager is dan dat in het Waterloopbos. De Zwolse Vaart heeft gemiddeld een niveau van -4,5 meter NAP. Natuurmonumenten en Provincie Flevoland hebben hier natuurvriendelijke oevers aangelegd. Allerlei planten en dieren vinden hier een groei- of woonplaats. Winst voor de natuur en natuurliefhebbers. 

6. Voorsterbeek 

Je staat hier bij de bron van de Voorsterbeek. Een bijzonder beek van een kleine vijf kilometer door het Wendelbos. Natuurmonumenten heeft de beek in 2007 aangelegd om het bos te vernatten. De grote uitdaging was om de beek omhoog te laten lopen. Het resultaat mag er zijn: een uniek vochtig bos, met een grote diversiteit aan planten en dieren. In de winter staan soms hele stukken bos onder water. 

Foto: Geurt Besselink

7. Golfbak 

Over het model Golfbak stond vroeger een hal, zodat weer en wind de onderzoeksresultaten niet konden beïnvloeden. Ingenieurs onderzochten er onder andere de stabiliteit van een blokkendam onder invloed van stroom en golven. In totaal hebben hier achttien verschillende onderzoeken plaatsgevonden. Tegenwoordig is het een zonnige plek met vlinders, libellen en de ijsvogel. 

8. Deltawerk // 

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk //. Het beton, ooit in een strakke lijn, is nu doorbroken. Betonnen panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker, met tussendoor uitzichten op de omringende natuur. Het zal in de loop der jaren veranderen in één groot paradijs van korstmossen. Enkele zeldzame soorten zijn hier al gezien. Zo wordt Deltawerk// een groen monument waar kunst, natuur en techniek samenkomen. 

Foto: Marga Weijens

9. Paviljoen Het ProefLab// 

In het Paviljoen is restaurant Het ProefLab// en het informatiepunt van Natuurmonumenten gevestigd. Het Paviljoen bevind zich naast het kunstwerk Deltawerk //. Het is een prachtige locatie voor een heerlijk kopje koffie, voor of na een mooie wandeling door het Waterloopbos. 


Bereikbaarheid 
Bezoekerscentrum Waterloopbos 
Adres: Voorsterweg 36, 8316 PT Marknesse (FL) 
Telefoon: 0527 241176 
e-mail: k.althuis@natuurmonumenten.nl 
Met de auto: Bij het bezoekerscentrum is een ruime parkeerplaats aanwezig. 
Met het openbaar vervoer: Neem vanaf station Zwolle bus 71 richting Emmeloord, halte Voorsterweg in Marknesse. Vanaf de bushalte is het nog een tien minuten lopen naar het Infocentrum Waterloopbos. 

Extra informatie 
Honden welkom, mits aangelijnd 
– Hondenlosloopgebied bij dagpark de Voorst 
– Op natuurkampeerterrein De Stiente geen honden toegestaan 
Vrij wandelen op wegen en paden 
Geschikt voor rolstoel 
Bij bezoekerscentrum Waterloopbos starten 2 drempelvrije routes 

Kijk voor meer informatie en wandelroutes op www.natuurmonumenten.nl

Uitgelichte foto bovenaan: Andries de la Lande Cremer

Geef een reactie