Het leven is zoals je het zelf ervaart

Wat is geluk? Dat is de vraag die centraal staat in het nieuwe boek van Erik Smithuis. In Iedere dag geluk bundelt hij zijn opgedane inzichten in elf heldere leefregels. Ooit verkocht hij chips en stond hij aan de wieg van ICM Opleidingen & Trainingen. Naast succesvol ondernemer is hij ook spreker op het gebied van persoonlijke groei.  

De titel van je boek is Iedere dag geluk. Is dat niet een hele zware opgave? 

‘Het is zeker een zware opgave als je denkt: ik moet iedere dag gelukkig zijn. De titel is meer een knipoog of verwijzing naar: probeer iedere dag een geluksmoment te ervaren. Ik heb bijvoorbeeld vanochtend, toen ik aan het werk was, even een halfuur genomen om mijn favoriete koffie te halen en een inspirerend stukje tekst uit een boek te lezen. Om even uit je dagelijkse bezigheden te zijn. 

‘Ik heb gemerkt dat we heel vaak het geluk op de verkeerde plek zoeken. We worden allemaal verleid door het idee dat als je rijk en beroemd bent, dan heb je het gemaakt. Maar er zijn best wel wat rijke of beroemde mensen die er niet zo goed vanaf zijn gekomen. Wat ik veel interessanter vind, is de vraag: waar zit het werkelijke geluk? Die vraag stelde ik mezelf zeven jaar geleden, toen ik in Italië in Assisi zat op een stille plek. Daar realiseerde ik me dat dat kleine geluk niet afhankelijk is van materiele zaken of de erkenning van anderen.’ 

Als je het boek leest, voelt het alsof je het in één roes hebt geschreven, alsof het een soort braindump is, in positieve zin. Klopt dat? 

‘Ja, ik zou bijna zeggen: het is een gestructureerde braindump, want er is natuurlijk wel degelijk over de thema’s nagedacht. Ik stelde me iedere keer de vraag: wat maakt gelukkig? Zo kwam ik tot deze elf verschillende aspecten: in het moment leven, de kracht van humor, vergeven, dankbaarheid ervaren, et cetera. Ik ben inmiddels 51, ik heb veel gezegende ervaringen gehad, maar ook wel een paar uitdagende. Daarnaast ben ik ook beschouwend ingesteld, ik observeer graag het gedrag van mensen.’ 

Ben jij ook gelovig, of sta je open voor alles? 

‘Geloof is voor mij verbondenheid ervaren met de bron en de essentie. En voor mij is god een heel positief woord, want mijn definitie van god is liefde. Dus dat overstijgt ook de verschillende wereldreligies. Maar stel dat Jezus Christus morgen ergens een lezing zou geven, nou, daar zou ik wel naartoe willen! Voor hem ging het vooral om zijn leefregels, hij zei: als je daarnaar leeft, dan word je gelukkig. Dat kun je ook in mijn boek herkennen. Voor mij is spiritualiteit dus een alomvattender woord dan puur het geloof. Zoek naar de essentie, want als je je daardoor laat leiden, dan realiseer je je dat je slechts een instrument bent waarmee je een geïnspireerde actie kunt doen.’ 

Je was aanvankelijk bezig met een carrière bij een multinational, maar daar haalde je geen voldoening uit. Hoe kwam je tot de beslissing om een andere weg in te slaan? 

‘Ik heb economie gestudeerd, daar had ik zes jaar lang veel lol in aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna ging ik als trainee bij een multinational werken, en uiteindelijk kwam ik bij Pepsi terecht, waar ik verantwoordelijk was voor het aanbod van chips in Nederland en het buitenland. Maar zo vanaf mijn 25e begon ik veel interesse te krijgen voor het verzamelen van spreuken en het lezen van boeken over de psychologie van de mens. Dat vond ik veel interessanter. Daar kwam bij dat een vriend tegen me zei: “Erik, je moet mediteren want alle topmanagers doen dat.” Dus dat zijn we ook gaan doen. Zat ik daar als 27-jarige tussen allemaal 40+’ers die gescheiden waren, een burn-out of depressie hadden, en wij zaten daar want we wilden topmanager worden. Toen had ik voor het eerst ervaren wat het betekent om te voelen; dat woord had ik in mijn jeugd nooit gehoord.’  

‘Ik ervaarde voor het eerst wat het betekent om te voelen; dat woord had ik in mijn jeugd nooit gehoord.’ 

‘Vervolgens had ik een keer toen ik 28 was een gesprek met een man van in de zestig. Ik vond oudere mensen altijd fascinerend, want leeftijdsgenootjes vertellen je altijd een beetje hetzelfde. We hadden een klik en op een gegeven moment vroeg ik aan die man: “Wat is nou de bedoeling van het leven?” Dat vond hij wel leuk en zei: “Het leven is zoals je het zelf ervaart.” Dat vond ik een interessant idee, dat mijn kijk naar hoe iets is, bepaalt hoe het is. Even later ging mijn relatie uit en die van mijn oud-studiegenoot Harrie-Peter Roefs ook, en toen kwamen we bij elkaar en zeiden we: laten we een bedrijfje beginnen. Met als uitgangspunt: volg je verstand en gebruik je gevoel, zoek de balans tussen beide. En dat is ICM Opleidingen & Trainingen geworden.’ 

In het boek heb je het over de vijf levensgebieden. Hoe werkt dat in de ideale situatie, kan de ene soms ook belangrijker zijn dan de ander? 

‘In mijn optiek is het een wiel met vijf spaken. Als een van die spaken knapt, dan heb je een lastig wiel. Stel dat je op professioneel vlak topman bent en bergen geld verdient, maar ondertussen gaat dat ten koste van je gezondheid of je relaties. Wat is dat geld dan waard? Wat je ziet is dat mensen die 40+ geraken, en nu ook steeds meer de jongere generaties, een stukje zingeving zoeken. Deze vijf leefgebieden zijn eigenlijk een checklist, waarmee je kunt zien waar je nog een stap te zetten hebt. Dat is het idee achter dit boek: stap even uit het dagelijkse gebeuren en kijk van een afstandje naar je eigen leven. ‘ 

Meer weten over Erik? Kijk op www.eriksmithuis.nl

Erik Smithuis, Iedere dag geluk. Leven vanuit meer inspiratie en plezier, Uitgeverij Erik Smithuis Producties, 164 pagina’s (€ 14,50) 

Geef een reactie