Hedonisme: de weg naar geluk?

Over hedonisme wordt nogal minnetjes gedaan. Die drang tot genieten en plezier hebben vinden we nogal gemakzuchtig. Maar wat blijkt: ook luieren, lekker eten en naar de kroeg met vrienden leiden tot gelukkiger leven.

Er wordt algemeen gedacht dat je een gelukkiger leven leidt als jelange-termijndoelen boven tijdelijk plezier kunt stellen. Dus als je goed bent in zelfcontrole, dan zal dit meestal resulteren in een gelukkiger of succesvoller leven. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat gewoon genieten, zoals ontspannen op de bank of lekker eten, minstens zoveel bijdraagt aan een gelukkig leven.
Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Zürich en de Nijmeegse Radboud Universiteit. Het geeft antwoord op de vraag: had je niet beter iets nuttigs kunnen doen in plaats van op de bank liggen? Het antwoord: nee, niet per se. Maar dan moet je natuurlijk wel echt genieten van dat luiermoment, en je niet de hele tijd die brandende vraag stellen of je niet toch iets had moeten doen…
‘Echt genieten van deze keuze is door die afleidende gedachtes nog niet zo simpel voor iedereen. We zagen in ons onderzoek dat mensen die goed kunnen genieten op zo’n moment over het algemeen een hoger welzijn hebben,’ vertelt Daniela Becker, psychologieonderzoeker aan de Radboud Universiteit. ‘Het blijkt dat het vermogen tot hedonisme minstens dezelfde hoeveelheid effect heeft op geluk. Het nastreven van hedonistische en lange-termijndoelen hoeft dus niet met elkaar in conflict te staan. Beide zijn belangrijk en kunnen elkaar aanvullen in het bereiken van welzijn en gezondheid. Het gaat dus meer om het vinden van een goede balans tussen de twee.’
Die balans kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld thuiswerken, volgens de onderzoekers. ‘De omgeving waar je normaliter uitrust is ineens ook geassocieerd met werk, wat kan leiden tot meer afleidende gedachtes, waardoor je minder goed kunt uitrusten,’ aldus Dr. Katharina Berneckervan het Psychologisch Instituut van de Universiteit van Zürich.En simpelweg méér ontspannen, lekker eten en de kroeg ingaan met vrienden zorgt niet automatisch voor meer geluk. ‘Door bewust genotsmomenten in te plannen en dit goed af te bakenen, zou je er meer uit kunnen halen,’ denkt Becker.

Geef een reactie