Interview Peter Kuijper: ‘Kleine stappen. En lukt het dan nog niet: nóg kleinere stappen!’

Uitgever Jan Louwers kwam Peter Kuijper voor het eerst tegen aan de start van de Marathon Eindhoven in 2012. Zijn energie en uitstraling maakten meteen indruk. Toen Jan werkte aan een concept dat uiteindelijk GLK! zou worden, was hem meteen duidelijk dat hij met Peter moest praten. Die had inmiddels het bedrijf Mind&Health opgericht, dat mensen coacht om een vitalere versie van zichzelf te blijven danwel te worden. Tijd voor een gesprek met Peter!

Wat is voor jou een gezonde levensstijl? Is er een tip die jij kunt geven?
‘Als ik naar mijn eigen ontwikkeling kijk, zou ik zeggen: ga je eigen lichaam snappen. Neem rust. Ga remmen. Als je altijd maar doordendert ervaar je niet wat je lichaam en hoofd je willen zeggen. Dus als ik vroeger had gevoeld wat alcohol met mij doet, dan had ik geweten: dit dient mij niet. 
‘Wat je vervolgens met dit inzicht gaat doen is aan jou. Dat kan wandelen zijn, of rennen, dat is allemaal goed. Binnen mijn huidige bedrijf gaat het om de “10 energizers”: hoe zet ik die in om een vitaal leven te hebben en te ervaren? Je maakt dan een meting van jezelf om erachter te komen hoe je de beste versie van jezelf kunt maken.’

Ben jij eigenlijk altijd die positiviteitsman geweest?
‘Als kind kreeg ik te horen dat ik niet naar het Lyceum mocht na een verprutste Citotoets. Mijn broers en zussen reden door naar het Lyceum, terwijl ik 500 meter eerder afsloeg voor de mavo. Ik heb het gevoel dat mijn ouders nooit het gesprek hebben gevoerd met school dat ik havo of vwo wel aan zou kunnen. Ik ben toen in een mindset gekomen dat als je niet presteert, er dingen gebeuren die je niet leuk vindt.’

Hoe heeft die ervaring je beïnvloed?
‘Dat heeft me gezet op de as van “doen, doen, presteren, presteren”. Ik heb uiteindelijk Technische Bedrijfskunde gestudeerd, ben ondernemer geworden in de metaalhandel. Dus dat ging allemaal wel goed. Maar in 2004, twaalf jaar nadat ik begonnen was, dacht ik: ik kapseis dadelijk om, ik kan niet meer zoveel vliegen, ik kan niet meer Red Bull en koffie drinken op een dag. Ik kan niet vaker de lift op en neer pakken, ik kan niet nog meer mensen tegen me in het harnas jagen. Mijn relatie was alles behalve oké. Ik was alleen maar aan het werk. Materieel ging het me voor de wind, dus ik dacht: ik koop wel de tevredenheid van mijn toenmalige partner. 
‘Er mistte iets, maar wat wist ik niet. Het eerste wat ik dacht, was: laat ik maar eens gaan voelen. Ik kwam via via in contact met een dame die deed aan neuro-feedback. Ik heb anderhalf jaar op haar stoel gezeten om focus te krijgen in mijn leven. De afgelopen zestien jaar heb ik ontelbare cursussen gevolgd en boeken gelezen. En ik heb niet alleen veel geleerd, ik ben ook dingen gaan toepassen. En nu: ik ben goedgemutst, positief, heb vertrouwen in het leven, ik let op de seizoenen, houd in de gaten hoe ik me voel. En als mijn vermoeidheid te dichtbij komt, ga ik meteen remmen en dingen doen die me sterker maken.’ 

Ik vraag me wel af, met al die positiviteit en energie, niemand heeft het eeuwige leven. Hoe past de dood in een vitale levensstijl?
‘Ik ben er überhaupt niet bang voor. Als de dood er is, dan ben ik er niet meer. En als ik er ben, is de dood er niet. Vroeger dacht ik daar helemaal niet na, ik dacht niet: hoe zou ik leven als dit mijn laatste dag zou zijn? Als mensen nu op mijn begrafenis zouden komen, hoop ik dat het een mooi feestje wordt, dat mensen zeggen: “Die Peter heeft zoveel uit het leven gehaald, die heeft zo genoten, het is helemaal niet erg dat hij ermee genokt is.” Ik weet niet of ik er 96 jaar mee wordt, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik ben bezig met het leven van morgen, om dat nog mooier te maken. Dingen op de korte termijn, die hopelijk ook op de langere termijn nog zichtbaar zijn. Het enige zekere in het leven is de dood. Wat er gebeurt totdat we onze laatste adem uitblazen, dan mogen we zelf beslissen.’

Meer weten over Peter Kuijper? Kijk dan op www.mindandhealth.nl

Geef een reactie