6 adviezen en tips: hoe ga je dagelijks om met artrose?

Wie last heeft van artrose wordt in het dagelijkse leven continu geconfronteerd met beperkingen door pijnlijke of stijve gewrichten. Hoe kun je die last wat verlichten? We geven hier zes adviezen en tips. 

1. bewegen 
Als u al een reden zocht om te gaan sporten: voor het omgaan met artrose is goed bewegen erg belangrijk, om de gewrichten soepel te houden. Door de spieren rondom de aangetaste gewrichten te versterken, bieden ze de gewrichten meer ondersteuning. Ook spierversterkende rek- en strekoefeningen helpen, bijvoorbeeld om bij het opstaan het lichaam op te warmen. Te intensief bewegen werkt overbelasting in de hand. Luister dus naar je lichaam: neem ook pauzes en geef geblesseerde gewrichten de tijd om te herstellen. 

2. Pijnbestrijding 
Pijn in de gewrichten kan uw kwaliteit van leven drastisch verminderen. De eerste tip die we kunnen geven is: werk aan een goede nachtrust, want dat is de beste remedie tegen pijn. Kies voor regelmaat, en vermijd het gebruik van tv, laptops en mobieltjes in uw slaapkamer. Een kussen onder het pijnlijke gewricht kan helpen om comfortabeler te liggen. Bij het opstaan helpt het om meteen wat oefeningen te doen, want daarmee verdrijft u de stijfheid uit uw ledematen.  
Probeer de pijn te verlichten met kompressen: bij ontstekingspijn helpt een ijskompres, een warmtekompres helpt bij stijve gewrichten. Wilt u toch een medicijn, dan kan paracetamol helpen, of een gel. Werkt dat onvoldoende, dan kan de huisarts een NSAID-pijnstiller voorschrijven. Mag u geen NSAID’s hebben, dan kunt u een prik in het gewricht krijgen tegen de pijn en ontsteking. Tot slot kan de orthopeed bij artrose van de heup soms ook een prik geven met hyaluronzuur. 
Ten slotte kan het helpen om verder te kijken, bijvoorbeeld naar alternatieve behandelingsmethoden, zoals acupunctuur, massage, homeopathie, Ayurveda en Chinese geneeskunde. 

3. Voeding en gewicht 
Afvallen kan ook een belangrijke stap zijn, want overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten van uw knieën, rug, heupen, enkels en voeten. Afvallen kan helpen tegen symptomen als pijn en stijfheid. Begin met iets kleinere porties te eten en iets meer te gaan bewegen. Dit kan al voor een positieve verandering in uw lichaamsgewicht zorgen. 
Meerdere voedingsstoffen kunnen helpen om de symptomen van artrose te verlichten. Omega 3-vetzuren uit vette zeevis kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en vitamine C kan bijdragen aan het behoud van gezond kraakbeen. Kies voor gezonde en uitgebalanceerde voeding, met vooral veel fruit en groente, vette zeevis (haring, makreel en zalm) en mager vlees (kalkoen, kipfilet, mager rundvlees). Kook bij voorkeur met extra vergine olijfolie of kokosolie. 
Sommige voedingssupplementen worden ingezet bij artrose, zoals glucosamine, chondroïtine, vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte-besblad. Verschillende mineralen zijn goed voor het kraakbeen: mangaan, calcium en silicium. Die zitten in volkoren graanproducten, fruit, groente, noten en zuivel. 

4.  Hulpmiddelen 
Er zijn voldoende hulpmiddelen die het dagelijks leven met artrose een stuk kunnen vergemakkelijken. Ze voorkomen overbelasting en voorkomen dat u constant hulp nodig heeft. Er zijn aankleedstokken, speciale bad- en douchestoelen en anti-slipmatten. Er is keukengerei met een gehoekte greep, waardoor er minder krachtinspanning nodig is. Verder zijn er ook grijpers voor het oppakken van lichte voorwerpen, en handvegers en toiletborstels met een lange steel. En waarom geen gewone wandelstok gebruiken als u last heeft van artrose van de heup of knie? 
Tot slot: wie sport, kan zich het beste beschermen door het gebruik van knie-, pols- en elleboogbeschermers. 

5. Psyche 
Een belangrijke factor in het omgaan met artrose, is uw psychische en sociale welzijn. Onderschat dat niet: dat heeft grote invloed op hoe u zich voelt en hoe u dagelijks functioneert. Zorg er dus voor dat u mensen heeft waar u mee kunt praten, en die u kunnen helpen als het nodig is. Misschien helpt een patiëntenvereniging in de buurt. En vooral: concentreer je vooral op de dingen die u wél kunt doen! 

6. Ergonomische oplossingen 
Stel uw leven en uw dagelijkse handelingen centraal, en pas uw leven daar op aan. Een paar voorbeelden: 

  • Laat boodschappen bezorgen. Of orden uw boodschappenlijstje, zodat u maar één keer door elke gang hoeft. Rust uit in een koffiecorner en gebruik uw winkelwagen als steun. Vraag hulp als het te zwaar wordt. Zet thuis eerst de versproducten in de koelkast. Neem dan even pauze, voordat u de andere boodschappen opbergt. 
  • Het huishouden hoeft niet in één keer te gebeuren: verdeel de taken over de dag. Orden het zodat u steeds in één ruimte bezig bent. 
  • Het juiste beentje: heeft u last van uw heupen en knieën, zet dan, als u de trap ópgaat, uw beste been voor. Loopt u de trap af, dan eerst het been waar u het meeste last van heeft. En gebruik vooral de trapleuning als ondersteuning. 
  • In en uit de auto: ga eerst op de autostoel zitten en zwaai vervolgens uw benen naar binnen. Om uit te stappen doet u precies het tegenovergestelde. 
  • Een goede zithouding is belangrijk, want dat helpt de druk op de gewrichten te verminderen – vooral de rug. Dus niet hangen! 

Geef een reactie