Natuurlijke ontstekingsremmers: ‘Juiste combinatie kan goede resultaten bieden’

Als kraakbeen wegslijt in de gewrichten, kunnen de daarbij behorende ontstekingsverschijnselen op den duur veel pijn geven. En soms is een operatie onontkoombaar. Maar orthopedisch chirurg dr. Jan Ide de Jong wijst erop dat zowel bij beginnende als bij gevorderde klachten nog heel veel zelfbehandeling mogelijk is. Zo kunnen natuurlijke ontstekingsremmers hoop bieden. 

‘Artrose zelf is op dit moment nog niet te genezen; alleen symptoombestrijding is mogelijk,’ zegt De Jong. ‘Het is een kwestie van GTST: je hebt goede momenten die worden afgewisseld met slechte. Maar mensen met klachten hoeven niet direct een operatieve behandeling te ondergaan. Afvallen en gedoseerd bewegen, dat kan iedereen zelf. Daarnaast kunnen gewrichten worden ondersteund door spalken, bandages of braces en zijn er ontstekingsremmers om de kapselontsteking te dempen. Immers, artrose gaat eigenlijk altijd gepaard met een kapselontsteking en die kapselontsteking veroorzaakt juist de pijnklachten. Dan wil je een pijnstiller gebruiken, zoals bijvoorbeeld paracetamol. Andere onstekingsremmers als ibuprofen, diclofenac en naprosyne werken goed, maar kunnen bijwerkingen hebben.’ 

Je kunt ook letten op je voeding. ‘Visolie is een zeer bescheiden ontstekingsremmer, terwijl groenlipmossel, mits juist bewerkt, ontstekingsremmend kan zijn. Het kruid curcumine vind ik echt leuk, daar hebben we al onderzoeksresultaten van op het gebied van ontstekingsremming. En zo zijn er nog een paar natuurlijke en effectieve ontstekingsremmers op deze wereld.’ 

De Jong adviseert die zelf vaak bij zijn eigen patiënten, maar wijst erop dat mensen daar niet zomaar mee aan de slag moeten gaan, en af moeten gaan op het advies van hun arts. ‘Momenteel wordt er nog veel meer onderzoek gedaan naar natuurlijke ontstekingsremmers, want langdurig en gedegen onderzoek is nodig om de effectieve werking verder te onderbouwen.’ 

Dr. Jan Ide de Jong

Geef een reactie