BLUEZONES Okinawa: het eiland waar vrouwen het langst leven

Ooit het eiland der onsterfelijken genoemd, staat het Japanse eiland Okinawa al sinds mensenheugenis bekend als een plek waar de bewoners heel gezond leven, en daardoor heel oud worden. Vooral vrouwen. Wij zetten negen levenslessen op een rij die wij van hen kunnen leren. 

Okinawa is het grootste van de Ryukyu Eilanden, gelegen aan de zuidpunt van Japan. Okinawa behoort tot een van de vijf ‘blue zones’ ter wereld: gebieden waar mensen uitzonderlijk lang en gezond leven. Er zijn minder gevallen van kanker, hart- en vaatziekten en dementie dan elders, en de vrouwen leven er langer dan waar ook ter wereld. Hoe lukt ze dat? 

1. Een goede moai 
‘Moai’, je vrienden en familie: daar draait het om. Een goed sociaal netwerk zorgt voor rust en veiligheid, steun bij problemen en de zekerheid dat er altijd iemand voor je is.  

2. Heb een ikigai 
Heb een levensdoel (ikigai): Okinawanesen kunnen je precies zeggen waar ze ’s ochtends voor uit hun bed komen. Ze weten dat ze er ook op late leeftijd toe doen. Onbetaalbaar! 

3. Ga tuinieren 
Bijna iedereen werkt wel in zijn eigen tuintje. Niet alleen houdt dat de spieren en gewrichten soepel, het werkt ook stressverlagend. En constante verse groenten op tafel! 

4. Eet meer soja 
Tofu, misosoep: het dieet op Okinawa zit vol soja. Goed voor het hart en het helpt tegen borstkanker beschermen, terwijl gefermenteerde-sojaproducten goed voor je darmen zijn. 

5. Een (bijna) vegetarisch dieet 
Het dieet van oudere bewoners van Okinawa is bijna geheel vegetarisch, met veel gewokte groenten, zoete aardappelen, Goya en tofu: heel voedingsrijk, maar met weinig calorieën. Heel soms eten ze varkensvlees, maar dan in kleine beetjes. 

6. Geniet van de zon! 
Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam, en dat zorgt voor sterkere botten en een gezonder lichaam. Geen probleem op dit eiland, waar ze het grootste deel van de dag buiten doorbrengen. 

7. Blijf actief 
Naast tuinieren wordt er ook veel gewandeld. En omdat de bewoners op matten zitten, blijven hun onderlichaam en beenspieren sterk. Dus een betere balans en minder kans om een gevaarlijke val te maken. 

8. Plant medicijnen in je tuin 
Als je toch aan het tuinieren bent, vul dan je tuin met medicinale planten, zoals alsem, gember en kurkuma. Deze planten hebben bewezen medische toepassingen, waardoor je je wat beter tegen allerlei ziekten kunt beschermen.  

9. Wees sympathiek 
Mensen op Okinawa zijn sympathiek en omgeven zich tot in hun oude dag met jongere mensen. Daardoor kunnen ze de problemen van het verleden achter zich laten en genieten van de dagelijkse kleine pleziertjes. 

Dit bericht is eerder verschenen in GLK!, editie november 2020.

Geef een reactie