Fietsen = gezondheid!

Dat fietsen gezond is, dat wisten we eigenlijk al. Maar hóe gezond, blijkt uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat keek naar hoeveel mensen tijdens het reizen in beweging zijn – en zag een duidelijk verband tussen de manier van reizen en gezondheid. 
Mensen met een gezond BMI maken meer gebruik van de fiets en minder van de auto dan mensen met een hoog of te hoog BMI. Terwijl mensen met overgewicht eerder kiezen voor een e-bike en minder lopen.   

De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks minimaal 2,5 uur per week fysieke bezig te zijn. Volgens het onderzoek van KiM voldoet circa een derde van de Nederlanders daaraan door te fietsen of lopen. Wie vooral loopt of fietst, haalt daarmee gemiddeld al 80 procent van deze richtlijn. Overigens geldt dat in een wat mindere mate ook voor veel mensen die het openbaar vervoer gebruiken, omdat die vaak lopend of fietsend naar het station of de bushalte gaan. 

Foto: met dank aan Gazelle

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie november 2020.

Geef een reactie