Berg en Dal: wandelplek bij uitstek

Drie gemeentes werden afgelopen jaar uitverkoren tot Wandelgemeente van het Jaar. Wij pikken er eentje uit: Berg en Dal. 

Afgelopen jaar werden drie gemeenten beloond met de titel ‘Wandelgemeente van het Jaar’. Er hadden ruim dertig gemeenten meegedaan aan de verkiezing, en de kandidaten voor de titel waren, naast Berg en Dal, ook Winterswijk en Westerwolde. Opvallend is dat alle drie de winnende gemeenten vlak langs de Duitse grens liggen.  
In andere jaren brandt na deze nominatie de strijd los voor de stemmen van wandelaars, maar vanwege de coronacrisis besloten de drie gemeenten dat ze geen strijd met elkaar wilden aangaan, maar wilden samenwerken. Waarop de jury van het organiserende wandelmagazine Te voet en de website www.tevoetonline.nl alle drie de gemeenten tot Wandelgemeente van het Jaar uitriep. Berg en Dal ging er met de (gedeelde) titel vandoor ‘vanwege de grote variatie van wandelmogelijkheden en -faciliteiten in een prachtig landschap’, aldus het juryrapport. 

Hoogteverschillen 
Berg en Dal ligt bij Nijmegen. De gemeente heeft een overweldigend landschap. Dankzij de grote hoogteverschillen, waar Berg en Dal haar naam aan ontleend, heb je prachtige vergezichten. De vele wandelpaden, de bossen en de heuvels, die voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk zijn, bieden je prachtige tochten. Je kunt ook lekker struinen en tot rust komen in de laaggelegen uiterwaarden. En ook cultuur-historisch hoef je je niet te vervelen: denk aan de motteburcht Mergelpe en de leemkuilen, waar de Romeinen leem wonnen voor stenen en dakpannen. En wie wil nu niet de Duivelsberg op? 

Wandelroutes 
Berg en Dal kent veel wandelmogelijkheden. Op www.wandeleninbergendal.nl vind je inspiratie voor circa vijftig wandelroutes in 2700 hectare aan natuurgebieden, met vrij wandelen over paden en wegen, en vijftig kilometer onverharde paden buiten natuurgebieden. 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie februari 2021

Geef een reactie