Beroepsadvies: Twan, muzikant

Twan Kersten werkt overdag in communicatie, maar gaat ’s avonds en in de weekenden door het leven onder de naam Tom Cherry. Hij is zanger, speelt gitaar en toert – als corona geen roet in het eten gooit – met zijn band door Nederland met een show waarin hij covers van onder meer Johnny Cash speelt. Zijn vraag: ‘Hoe kan ik gezonder leven in dit soms erg ongezonde beroep?’

Mijn dag begint eigenlijk al met muziek: bij het ontbijt heb ik mijn gitaar in de hand en neem ik wat ideetjes door van de avond ervoor. Dan begint het werk, en staat de muziek op het tweede plan. Met de coronasituatie is het voor ons moeilijk om optredens te doen; we hadden wel een mooi plan: optreden in gevangenissen (net als Johnny Cash dat deed), onder de naam ‘Lock-down Lock-up’, maar willen we dat van de grond krijgen, dan zullen eerst de maatrege-\len versoepeld moeten worden.

‘Intussen verwacht ik dat ik mijn carrière als performer na de crisis weer kan oppakken, en ik ben me er wel degelijk van bewust dat mijn lifestyle, vanwege die passie, niet de meest gezonde is. Het is bij mij altijd rennen of stilstaan: er gebeurt een hele tijd niets en dan moet je opeens snel aan de bak. Dat hectische leven heeft natuurlijk effect op mijn gezondheid.

‘Probleem is dat ik veel ervan niet in de hand kan houden. Als ik op pad moet, dan zit ik soms uren in de auto en is er weinig tijd om rustig te eten. En vaak krijg je dan een half uur voor het optreden een bak friet met twee kroketten en een blikje cola in de hand geduwd.

‘Na de show ben ik echt gedehydreerd, dus dan probeer ik goed te drinken – nee, geen bier en zo, maar water en sappen. Afhankelijk van hoe ik voor de show gegeten heb, ben ik helemaal kapot, of voel ik me kiplekker. Maar je lichaam merkt sowieso wel dat het een race gerend heeft!

‘Ik sport eigenlijk niet meer, maar probeer wel goed te eten. Intussen heb ik wel lichamelijke klachten die me zorgen baren. Zo heb ik zelf een ‘maagzuurhoestje’ ontwikkeld in de afgelopen twee jaar. Zo’n kuchje waarmee ik de irritatie in mijn keel tegenga. Dat is afhankelijk van wat ik gegeten heb: als ik een pizza heb gehad, kan ik de hele avond wel hoesten. Dat maagzuur zit me dus dwars. Het probleem is: ik weet eigenlijk wel wat ik allemaal niet moet doen, maar niet wat ik wel zou moeten doen.

‘Ook maak ik mij zorgen over mijn gewicht. je zou misschien denken dat ik met mijn redelijk ongezonde werkomstandigheden flink ben aangekomen, maar het tegendeel is waar. Ik kan soms wakker worden en vijf kilo lichter zijn. Dus ik heb wel de vraag: hoe blijf ik nou op gewicht?’

BEROEPSADVIES 

‘Denk out of the box’ 
‘Zoals iedereen weet, is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, rust en regelmaat. Als deze ontbreken, dan is het heel herkenbaar dat, in alle hectiek van het dagelijks leven, het telkens niet lukt om structuur aan te brengen. Het is daarom belangrijk om toch naar oplossingen te zoeken. Dit hoeft niet altijd een conventionele oplossing te zijn: denk daarbij “out of the box”. Leg eens een aantal “enigszins” gezonde dingen die je lekker vindt in de auto, zoals bijvoorbeeld ongezouten noten of proteïne-repen. Dan eet je wat regelmatiger en hoef je ook niet altijd aan de vette hap. Dat heeft dan ook weer een positieve invloed op je gewicht en het voorkomt overtollig maagzuur. Als je dan toch nog iets eet wat maagzuur veroorzaakt, vraag je drogist eens naar een natuurlijke oplossing die jouw klachten verminderen.’ 
Stan van Nieuwland, drogist, Drogisterij Splinter, Nieuw-Vennep  

‘Plan je beweegmomenten’ 
‘Gelukkig spreek je nog niet over spier- of gewrichtsgerelateerde klachten, maar dat kan wel komen met deze leefstijl! Om dat te voorkomen is voldoende bewegen volgens de beweegnorm (2,5 uur matig tot intensief bewegen) wel aan te bevelen – voor alle vlakken van gezondheidsbeleving. Dat matig tot intensief bewegen mag je wel verdelen over meerdere dagen, met minimaal twee keer per week spierversterkende oefeningen.  
‘Wil je echt een verbetering voor elkaar krijgen, dan is het plannen van de beweegmomenten waarschijnlijk een must. Anders lukt het je niet om de gewoonte gedrag van niet-sporten te doorbreken. Een lunch op een reguliere tijd combineren met een wandeling is een goede start. En voor de spier- en gewrichtsversterkende oefeningen kun je meerdere eenvoudige en gratis apps gebruiken, waarbij een hiit (high intensity interval training) programma de voorkeur heeft.’ 
Aafke Smeets, fysio-manueeltherapeut, Oranjestaete, Gouda 

‘Houd de compositie in de gaten’ 
‘Je werkt in de communicatie en dat communiceren zet je in je vrije tijd op muziek. Prachtig. Je hebt een gezond beroep, en ook zingen en muziek maken is erg gezond. Eromheen moet je wel de compositie in de gaten houden. Dat is het in evenwicht brengen van de verschillende onderdelen. Ik ga nu niet al je punten van zorg behandelen, dan doe ik jou tekort. Maar je kunt niet verwachten dat ons lijf het bijhoudt, als we maar blijven doen waartoe we niet uitgerust zijn. Zoals alles doen in te weinig tijd, met te weinig goede en echte voeding.  
‘Ik pik er even iets moois uit: drink vooral water en heel af en toe een klein beetje sap. Eet dagelijks minimaal 400 gram seizoensgroenten en 400 gram eiwit (ei, gevogelte, vis, of wat kaas, yoghurt, peulvruchten, tofu). Neem, net als voor het uitkiezen van de nummers voor een optreden, ook even de tijd om maaltijden voor je lichaam, je belangrijkste instrument, samen te stellen.’ 
Marinus van Loon, orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut, Health for Life Sneek 

Dit bericht verscheen eerder in de GLK!, editie februari 2021

Geef een reactie