Veganistisch eten: wat doet het met je botten?

Wat is de invloed van een veganistisch dieet op je botten? Een studie heeft gekeken naar de invloed van het dieet op botgezondheid en de waarden in het bloed die relevant zijn voor de botgezondheid.  

Naast dierenwelzijn en het milieu noemen veel mensen als de belangrijkste reden om een veganistisch dieet te volgen dat het gezonder is. In veel opzichten is dat ook inderdaad zo. Net als een vegetarisch dieet bestrijdt het sommige chronische ziekten, zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Maar een veganistisch dieet kan ook leiden tot een lagere botmineraaldichtheid, wat kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken. Een nieuwe studie heeft nu gekeken naar de invloed van het veganistische dieet op botgezondheid. 

De studie vergeleek twee groepen, waarbij de ene groep minimaal 3 porties vlees óf 2 porties vlees en 2 porties bewerkt vlees per week consumeerde, en de ‘vegans’ (uiteraard) geen dierlijke producten gebruikte. Daarbij werd opgemerkt dat de groep veganisten aanzienlijk meer supplementen gebruikte, zoals Vitamine B12 en Vitamine D3
Het bleek dat de groep veganisten inderdaad een beduidend minder goede botgezondheid had dan de groep die wel vlees at. Ook hadden ze lagere niveaus van o.a. Vitamine A, Vitamine B2ZinkOmega 3-vetzuren en Calcium, terwijl de niveaus van Vitamine K1, Folaat (Vitamine B11) en Glutamine juist hoger waren bij de veganisten. 

Nu hebben allerlei factoren invloed op onze gezondheid: vele veranderingen in leefstijl kunnen de relatie tussen dieetgewoonten en botgezondheid beïnvloeden. Zo leven veganisten vaak gezonder leven dan omnivoren, ook met betrekking tot lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik en lichaamsgewicht – en deze factoren hebben óók invloed op de botgezondheid. Maar in deze studie bleek dat de gemeten verschillen in botgezondheid waarschijnlijk echt puur met het dieet te maken hebben. 
Hoewel het erop lijkt dat in het veganistisch dieet sommige stoffen die de negatieve effecten voor de botgezondheid tegengaan, juist oververtegenwoordigd zijn (zoals Vitamine K, dat belanrijk is voor de opname van mineralen in de botten), is dat onvoldoende om een goede botgezondheid in stand te houden. 

Bron Menzel, J. et al. (2021) Vegan diet and bone health – results from the cross-sectional RBVD study. Nutrients 13;685. 

Hoge en lage botdichtheid

Geef een reactie