Welke medicijnen en supplementen kun je samen gebruiken?

Wie dagelijks medicijnen slikt – en misschien wel zelfs meerdere tegelijk – kan behoefte hebben aan extra vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen. Denk aan een multivitamine, vitamine D, vitamine B12, magnesium of calcium. Soms is het zelfs noodzakelijk, want sommige medicijnen kunnen vitamine- of mineralentekorten veroorzaken. Maar gaan alle medicijnen en (kruiden)supplementen wel goed samen? 

Soms merken we nauwelijks dat we een vitamine- of mineralentekort hebben. Maar ze kunnen ontstaan als je sommige medicijnen inneemt. In die gevallen is het dus goed om een supplement te gebruiken, maar bepaalde combinaties van medicijnen en kruidensupplementen kun je beter vermijden. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) laat nu zien bij welke medicijnen je alert moet zijn.  

Wanneer ontstaan er tekorten? 
Maagzuurremmers worden door veel mensen gebruikt om de maag te beschermen bij het gebruik van andere medicijnen. Maar wist je dat je bij langdurig gebruik daarvan het risico loopt op tekorten aan vitamine B12 en magnesium? Ook bij plastabletten en prednison of prednisolon kunnen tekorten aan vitamines en mineralen ontstaan. Bij langdurig gebruik van pijnstillers (NSAID’s), zoals ibuprofen, diclofenac en acetylsalicylzuur, kunnen tekorten aan ijzer, vitamine B12 en vitamine C ontstaan. Gebruik je statines, dan liggen tekorten aan co-enzym Q10 en vitamine D op de loer. In die gevallen kan een aanvulling met voedingssupplementen gewenst zijn. En probiotica kunnen helpen diarree bij een antibioticakuur te voorkomen. 

Wat kun je beter niet combineren? 
Soms is het gebruik van een supplement juist af te raden. Zo gaan antidepressiva meestal niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan). En Sint-Janskruid gaat niet goed samen met veel medicijnen. 

Hoe weet je wat je kunt doen? 
Van dertien medicijnen is door NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Universiteit Maastricht in kaart gebracht wat het effect is als je er supplementen bij neemt. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijk literatuuronderzoek. Ook artsen, apothekers en (zelf)zorgprofessionals zijn op de hoogte gebracht. Hier vind je een pagina over het combineren van medicijnen en supplementen, waarop je meer kunt lezen over een mogelijke interactie door op de actieve afbeelding te klikken. Zodra je op een blok klikt, lees je de achtergrondinformatie over waar je op moet letten, hoe je een tekort kunt voorkomen en hoe je een tekort aan een vitamine of mineraal herkent. Ook kun je er zien welke kruidensupplementen je beter niet meer kunt gebruiken. 

Bekijk deze infographic van suplementeninfo.nl

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie februari

Geef een reactie