Gezond eten is duurder geworden dan ongezond eten

In tien jaar tijd is vooral gezonde voeding duurder geworden. Dat blijkt uit een analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd.

We geven gemiddeld 7,18 euro per dag uit aan eten en drinken voor thuisgebruik. En gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels tussen 2010 en 2020 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Maar als we kijken naar het prijsverschil tussen gezonde en ongezonde voeding, dat is het verschil schrikbarend groot: terwijl de prijzen van gezondere voedingsmiddelen in tien jaar tijd met gemiddeld 21 procent stegen, was dat voor ongezondere producten nog niet eens 15 procent! Alleen de laatste twee jaar kwam daar een kentering in: in 2019-20 werd ongezonder voedsel 2,3 procent duurder, en gezondere producten slechts 1,8 procent.

Wat waren de producten met de hoogste prijsstijgingen? Van de gezonde voeding staan de eieren aan kop: eieren werden maar liefst 47 procent duurder. Dat kwam onder meer door de fipronil-affaire van 2017. Halfvolle en magere melk stegen 43 procent in prijs gestegen. Ook verse groenten (+6 procent) en fruit (+26 procent) werden duurder, tegelijkertijd sommige graanproducten weer goedkoper werden.
We gaven vorig jaar gemiddeld 12,8 procent van onze bestedingen uit aan voeding en drank voor thuisgebruik. Dat is 7,18 euro per persoon per dag. Volgens het instituut voor budgetvoorlichting Nibud kun je in Nederland gezond eten voor 6,27 euro per persoon per dag.

Vooral Schijf van Vijf
We consumeren 3 kilo voedsel per dag, zo concludeert het Voedingscentrum. Daarvan bestaat ruim 2 kilo uit dranken en bijna 1 kilo uit vast voedsel. Twee kilo van het voedsel dat we dagelijks eten en drinken bestaat uit gezonde producten die in de Schijf van Vijf staan. Ruim 75% van het brood dat we eten is volkoren of bruin en staat in de Schijf van Vijf, van de melkproducten staat 60% daarin. Meer dan de helft volgt het advies om wekelijks minimaal een keer per week vis te eten, en we eten gemiddeld een derde van het aanbevolen handje noten per dag.
Ook drinken we steeds gezonder: inmiddels bestaat 70% uit water, thee en koffie: producten uit de Schijf van Vijf.
Wat verder opvalt, is dat jonge kinderen relatief goed eten. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar krijgen gemiddeld de aanbevolen hoeveelheden groente, fruit en brood binnen.

Aandachtspunten
Kijken we naar de calorieën, dan is het beeld minder rooskleurig. Slechts een derde van de calorieën die we binnenkrijgen, komt van Schijf van Vijf-producten. En 73% van de Nederlanders eet meer vlees dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 500 g per week, waarvan max. 300 g rood vlees. 66% Hiervan is vlees dat niet in de Schijf van Vijf staat, zoals hamburgers, worst en vleeswaren voor op brood.
Naast vlees eten we relatief veel snacks, snoep, koek en sauzen (150 g per dag). We nemen iets minder koekjes dan voorheen, maar meer sauzen. De consumptie van alcoholische dranken is ruim 1 liter per week. Ook drinken we 1,5 tot 2 glazen frisdrank en/of sap per dag.

Geef een reactie