Groenten en fruit in de lift

Nog nooit waren groenten en fruit zo populair. Uit nieuwe marktdata blijkt dat vooral jongere huishoudens veel meer fruit en groenten zijn gaan eten. Dit blijkt uit marktdata van GfK, verkregen en geanalyseerd door GroentenFruit Huis. 

Groenten en fruit staan flink in de belangstelling: in 2020 kochten we 9 procent meer groenten en fruit dan in het jaar daarvoor. Maak je deel uit van een gezin met tweeverdieners, of ben je alleenstaand onder de 40 jaar? Petje af, want vooral jullie zorgen dan voor deze groei! Tweeverdieners zijn het afgelopen jaar 17 procent meer groenten en fruit gaan eten, terwijl jongere alleenstaanden 14 procent meer verse groenten en fruit kochten in 2020.  
Opvallend is dat er bij huishoudens met een laag inkomen de laagste groei te zien is – maar er is geen bevolkingsgroep die niet méér groenten en fruit is gaan eten! 
De aanname is dat de groei deels wordt veroorzaakt door de gevolgen van corona. Want omdat we minder buitenshuis kunnen eten, koken we meer thuis. Dat geldt vooral voor jongeren.  
Ook had het coronavirus een effect op wat voort groenten we kochten. Uit het onderzoek blijkt dat we 8 procent meer bewerkte verse groenten kochten, maar de verkoop van ónbewerkte verse groenten en fruit steeg nog harder – met 12 procent. De gedachte is dat we vanwege de coronamaatregelen meer tijd hebben om zelf te koken, en dus te tijd nemen om zelf onze groenten te snijden. 

Vooral biologisch 
Met name biologische groenten en fruit zitten in de lift. We kochten in 2020 12 procent meer biologische groenten en maar liefst 23 procent meer biologisch fruit. Maar we moeten dit in het juiste perspectief zien, want biologische groenten en fruit maken nog steeds slechts een klein deel uit van het totale aanbod: het aandeel gekochte biologische groenten bedraagt 5 procent, het aandeel biologisch fruit slechts 2 procent. 
Ook verspakketten en maaltijdboxen hebben bijgedragen aan de stijging in consumptie. Die worden vooral gekocht door huishoudens met jonge kinderen en met een hoog inkomen. In 2020 waren er 12 procent meer kopers van verspakketten en 10 procent meer van maaltijdboxen. Het aantal gekochte boxen steeg met 21 procent ten opzichte van 2019 en het gekochte volume van verspakketten steeg met 30 procent. 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie