De meestgestelde vragen: vitamines en mineralen voor ouderen

Als je wat ouder wordt, dan kun je als aanvulling op gezonde voeding vaak wel wat extra’s gebruiken. Welke supplementen zijn er zoal en waarvoor dienen ze? En wat is veilig en hoe zit het met de kwaliteit? Rinske van den Barg, voedingskundige bij het Informatiecentrum voor Voedingssupplementen en Gezondheid (IVG), geeft antwoord op deze vragen.

Waarom heb je op oudere leeftijd behoefte aan extra voedingsstoffen?
‘Als je ouder wordt verandert er van alles in je lichaam en wijzigt je leefpatroon vaak. Stoffen uit voeding worden soms minder makkelijk opgenomen. Je stofwisseling, huid, botten en gewrichten veranderen ook en je kunt een grotere behoefte krijgen aan voedingsstoffen. Daarnaast loopt het soms niet altijd zoals je het het liefst zou willen. Als je last hebt van een ongemak heeft dat vaak impact op je gezondheid. En het kan zelfs je dagelijks functioneren beïnvloeden. Je kunt met voedingssupplementen iets doen om lekkerder in je vel te zitten. Bijvoorbeeld om aan je weerstand te werken of om je hart, prostaat of darmen te ondersteunen of supplementen te nemen voor je botten, spieren of gewrichten. En er is nog veel meer mogelijk.’

Welke voedingssupplementen kun je gebruiken?
‘Vitamine D is erg belangrijk voor je. Ben je boven de 70 jaar, dan heb je 20 microgram extra vitamine D per dag nodig. Vrouwen boven de 50 tot 70 jaar hebben 10 microgram vitamine D per dag nodig. Dit zijn adviezen van de Gezondheidsraad. Je lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en spieren. En bovendien zorgt het in deze roerige tijden mede voor een goede weerstand.
‘Als je ouder wordt kun je vitamine B12 minder goed opnemen. Dit komt omdat de productie van maagzuur en de intrinsieke factor afneemt bij het ouder worden. En deze zijn nodig voor voldoende opname van vitamine B12 in je lichaam. Een tekort aan vitamine B12 kan geleidelijk aan optreden. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, bloedarmoede, tintelingen en spierkrampen. Het innemen van extra inname van vitamine B12 kan je fitheid en concentratie gunstig beïnvloeden.
‘Ook het vermogen om de bouwstof glucosamine aan te maken neemt af als je ouder wordt. Dit is een bouwstof die van belang is voor je gewrichten. Een glucosamine-supplement kan effect hebben op de beweeglijkheid van je gewrichten in je hele lichaam, zoals bijvoorbeeld je handen of knieën.
‘Co-enzym Q10, ubiquinol of ubiquinon, is een natuurlijke stof die voorkomt in je cellen in je lichaam. Het is betrokken bij de energieproductie in je cellen en is daarom onmisbaar. De concentratie co-enzym Q10 in je lichaam vermindert naarmate je ouder wordt. Het kan dan zinvol zijn om een supplement met Q10 te slikken. Bij het gebruik van statines (cholesterolverlagers) is het ook aan te raden om extra Q10 te slikken, omdat statines co-enzym Q10 in de cellen verbruiken. Dit kan leiden tot energieverlies en vermoeide spieren. Overleg het gebruik van co-enzym Q10 in combinatie met statines met je huisarts.
‘Er zijn verschillende soorten multivitamines verkrijgbaar, die speciaal zijn samengesteld voor vijftigplussers. Sommige bevatten alleen vitamines en mineralen, andere bevatten ook kruiden of andere voedingsstoffen. Ze verschillen in samenstelling en hoeveelheden, zodat ze passen bij de behoefte van de gebruiker. Je kunt een multivitamine goed samen met andere supplementen gebruiken, maar let er wel op dat je niet te veel van een bepaald ingrediënt binnenkrijgt. Op het etiket staat informatie over de dosering en het percentage van de RI (referentie-inname).’

Wat is een veilige inname?
‘Op onze website staat alle informatie over waar je op moet letten bij gebruik van een specifiek ingrediënt supplement. In rubrieken staan diverse vitamines, mineralen, kruiden en overige supplementen. Op een pagina, bijvoorbeeld vitamine C, lees je alles over deze voedingsstof. Ook wordt een veilige inname genoemd, als daar iets over bekend is. Je kunt het op dus gemakkelijk opzoeken en leest ook gelijk waarvoor je welke vitamine, mineraal, kruid, probiotica, visolie of ander supplement kunt gebruiken. Een soort encyclopedie over supplementen die je op je computer, tablet of mobiele telefoon kunt raadplegen.’

Hoe zit het met de kwaliteit van supplementen?
‘De Nederlandse wet stelt hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten ook gewoon in je voeding. Overmatige consumptie is, net als bij voeding, soms niet gezond. Je kunt supplementen gebruiken als aanvulling op je voeding en voor bepaalde ongemakken die je ervaart bij het ouder worden.’

Rinske van den Barg is voedingskundige bij het Informatiecentrum voor Voedingssupplementen en Gezondheid (IVG) dat informatie biedt over hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde
voeding, bijdragen aan gezondheid. Dit doet het IVG door op een wetenschappelijk onderbouwde manier te informeren over het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige voedingssupplementen. Ze biedt voor elke leeftijd en bij iedere levensstijl heldere en betrouwbare informatie, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Het belangrijkste nieuws over voedingssupplementen, zoals aanbevelingen van de Gezondheidsraad, wetenschappelijke onderzoeken en trends worden nauwkeurig gevolgd
. Kijk voor meer informatie op de website van IVG.

Dit bericht verscheen eerder in de GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie