Annemarie Houter, Vlieland: ‘We zijn veel meer dan een verkooppunt’

Wie helpt jou met jouw gezondheidsvragen? Als je een drogisterij binnengaat, staat daar meestal niet iemand die het puur om de verkoop te doen is, maar iemand die je alles kunt vragen over je gezondheid, en met wie je problemen kunt delen. Maak kennis met mensen met een passie – en hun werk is daar de vrucht van! 

Houters Warenhuis staat op Vlieland, en is meer dan alleen een drogisterij, zegt Annemarie Houter: ‘Je moet redelijk zelfvoorzienend zijn op een eiland, dus zijn we meer dan alleen een winkel voor gezondheidsoplossingen. En we zijn ook veel meer dan alleen een verkooppunt!’ 
Annemarie nam in 2012 de winkel over van haar ouders, die hem weer van hun ouders hadden overgenomen. ‘En inmiddels staat mijn dochter Sanneke al te trappelen om het roer van mij over te nemen. Het is bijna onvermijdelijk dat je opgroeit mét en ín de winkel: ik zat al in de wipstoel in de winkel, en toen ik jong was werkte ik er in vakanties voor het ponykamp. Al vanaf mijn twaalfde wist ik: ik wil die winkel in. Gelukkig wilde mijn broer het absoluut niet, dus ik had geen concurrentie. Wat ik er zo leuk aan vind? De afwisseling: geen dag is hetzelfde. Je bent bezig met speelgoed, fournituren, huishoudelijk, parfumerie en drogisterij – en je hebt ook een enorme verscheidenheid aan klanten, zowel gasten als eilandbewoners.’ 

Juiste oplossing 
‘Mensen komen met honderden vragen de winkel binnen, dus je moet beslagen ten ijs komen. Ik heb een drogisterij-opleiding gevolgd, en ik zorg dat we allemaal goed bijblijven; dat doen we deels met online cursussen, deels met sessies in de winkel – al is dat door corona natuurlijk nu minder makkelijk. Daardoor weten we alles van de problemen en de producten, en kunnen we het juiste advies geven. 
‘Wat ik echt het leukste vind, is mensen adviseren hoe ze met hun huid om kunnen gaan. Samen gaan we dan op zoek naar de juiste oplossing, een crème of lotion die precies past bij het type huid en de problemen die ze daar mee hebben. Want de ene huid is de andere niet, en de ene kan meer hebben dan de andere. Ik ben blij als iemand de crème heeft die perfect bij die persoon past. 
‘Ik heb wel een collega die het adviseren nog beter kan dan ik. Ik vind het leuk om te doen, maar ik heb toch vaak ook dat ik weer moet bestellen en zo; dan is het fijn dat zij er is en tijd en aandacht aan de klant kan besteden. We zijn dus meer dan een plek waar je producten verkoopt.’ 

Praatje maken 
‘Omdat we vooral veel zomergasten krijgen, die vaak uit België en Duitsland komen, moet je flexibel omgaan met hun vragen. Want vaak vinden ze hier niet exact de producten die ze van huis uit gewend zijn. Samen zoeken we dan een passende oplossing – en vaak zijn ze zo tevreden dat ze aan het eind van de vakantie er nog een paar extra mee naar huis nemen. 
‘De Vlielanders zelf komen hier natuurlijk allemaal. Je weet: die komt voor z’n neusspray, die komt voor z’n maagtabletten. We helpen ze graag, maar ik dring het ook niet op. Er komen normaliter best veel mensen langs die ook voor het praatje komen, maar dat is nu, met corona, een stuk moeilijker geworden. Soms nemen we dan toch contact met ze op, want vooral mensen die alleen wonen, kunnen makkelijk in een sociaal isolement terechtkomen. Ik zeg soms wel: onze winkel is net een sociale werkplaats!’ 

Dit bericht verscheen eerder in de GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie