Sardinië: Het eiland waar mannen het langst leven

Het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee is bijna net zo groot als Nederland, maar veel minder dichtbevolkt. Met een inwonersaantal van ongeveer 1,6 miljoen en een divers landschap is er genoeg ruimte om rustig oud te worden. En dat lukt goed! Sardinië heeft namelijk een grote groep 100-plussers. Hoe dan ze dat toch? Lees hier zes manieren!   

1. Een plantaardig dieet met weinig vlees 
Vlees komt in het dieet van de Sardiniërs weinig voor. Het wordt eigenlijk alleen gegeten op zondagen en tijdens speciale gelegenheden. Wat ze wel veel eten is volkorenbrood, groenten (uit eigen tuin) en fruit. Hiernaast wordt er veel kaas gegeten, gemaakt van schapenmelk. Deze kaas is rijk aan omega-3-vetzuren, wat beschermt tegen hart- en vaatziekten! De schapenmelk help verder onder andere nog tegen auto-immuunziekten en alzheimer.  

2. Familie op de eerste plaats  
In Sardinië is familie erg belangrijk. Doordat ze een redelijk geïsoleerde levensstijl hebben, wordt er goed op elkaar gelet. Dat is ook maar goed, want uit verschillende studies is gebleken dat er onder mensen met een sterke familieband veel minder depressie, zelfmoord en stress voorkomt.  

3. Opa vertelt  
En luister daarnaar! Ouderen zorgen op het Italiaanse eiland namelijk onder andere voor wijsheid, motivatie, zorg voor de kinderen en financiële hulp. Zo worden hun kinderen in de goede richting van succes geduwd en kan dit zorgen voor een beter en langer leven.  

4. Lekker wandelen  
De schapenhouders uit Sardinië doen het in ieder geval: elke dag minstens acht kilometer lopen. Dit doet wonderen voor het hart en de bloedvaten. Ook is wandelen goed voor de stofwisseling in de spieren en botten! Door een lekker ommetje per dag te maken houd je dus je lichaam in top-staat, terwijl je je gewrichten niet te veel belast. 

Een kudde schapen op Sardinië

5. Pak een wijntje- of twee! 
Sardiniërs zijn gematigde drinkers. De Cannonau wijn die ze dagelijks drinken bevat twee tot drie keer meer antioxidanten dan andere wijnen. Deze helpen mee om de bloedvaten schoon te houden. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten weer verminderd. Een ander voordeel van de wijn is dat het stress verlaagd. Proost! 

6. Lach met vrienden  
De inwoners van het eiland staan bekend om hun humor. Vooral de mannen ontmoeten elkaar elke middag op straat om met, en om, elkaar te lachen. Nog een stress-vermindering! Weet jij nog een goeie mop? 

Blue Zones 
Er zijn plekken ter wereld waar de mensen het gezondst leven en ouder worden dan waar dan ook. Waar zijn die locaties te vinden? Het zijn Sardinië en Acciaroli in Italië, de Okinawa eilandengroep van Japan, een gemeenschap van zevendedagsadventisten te Loma Linda, Californië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria, en drie plekken in Zweden: Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne. Die locaties worden ‘Blue Zones’ genoemd. Wat maakt hen zo bijzonder? En wat kunnen wij ervan leren? Elke editie bezoeken we zo’n blauwe zone. 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie