In zes weken trouw aan jezelf, de ander en de omgeving

De weg van het luisteren is alles wat Julia Cameron, bekend van The Artist Way, ook is: positief, praktisch en barstenvol vertrouwen in jou.  

Door Pauline Pater 

Dit boek geeft een extra dimensie aan luisteren. Geen stappenplannen of gesprekstechnieken maar horen wat de ander zegt, je omgeving fluistert en je ziel roept. Soms wat ontastbaar en een nuchtere Hollander zou het zelfs zweverig kunnen noemen, mits niet alles gelijk omgezet zou worden tot een opdracht. Filosofische uitspraken worden ondersteund door voorbeelden uit het dagelijks leven. Het boek staat vol met opdrachten, zoals twintig minuten met aandacht door de wijk wandelen, het schrijven van ‘morning pages’ en bewust luisteren in een gesprek met een vriend.  
‘Luisteren is tweerichtingsverkeer. We luisteren aandachtig en we nodigen op onze beurt uit om aandachtig te luisteren. Wanneer we de weg van luisteren bewandelen, wordt het contact met anderen dieper, minder oppervlakkig. We worden zelf authentieker, en anderen doen vaak hetzelfde.’  

Julia ziet het als haar plicht om jouw creativiteit te bevrijden. Dit doet ze in haar andere boeken, maar in dit boek verlegt ze de focus. Ze laat zien waar de ander jou kan helpen door middel van goed te luisteren. Het echt zien van de ander. Waardoor je ook jezelf echt kan zien.  
De aandacht die je krijgt voor het leven, zorgt ervoor dat dagelijkse ervaringen worden verscherpt. Er komt meer waardering voor jezelf, de ander en de omgeving waar je in leeft. Deze aandacht wordt gekoppeld aan creativiteit en levenskracht; de moed om jezelf te laten zien en de ander echt te zien.  

Wanneer moet je dit boek zeker lezen? Als je meer wilt halen uit je leven nu. Je 100% in het nu wilt leven. Jezelf, de ander en je omgeving echt wilt zien. Je horizon verbreden op een praktische en positieve manier. Wanneer kun je het beter laten liggen? Als je helemaal klaar bent met luisteren en aandacht. Je wilt niet actief aan de slag. Je leven is helemaal prima zo en je leest liever een boek dan dat je ook actief aan de slag moet.  
Cameron kent de kunst van je hart weer laten zingen, je ogen openen en kleur geven aan alles om je heen. 

Een opdracht om alvast te proberen 
‘Pak een pen en schrijf een weerbericht. Is het zonnig, helder of juist mistig? Stormt, miezert of dondert het? Wat voor impact heeft het weer op je omgeving? Je gemoedstoestand? Leg de geluiden van de dag vast.’  

Julia Cameron, De weg van het luisteren. De kunst van creatieve aandacht, vertaling: Marjet Schumacher, Uitgeverij Lev., 224 pagina’s (€ 21,99) 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie april 2021.

Geef een reactie