Ons brein en het seizoenseffect

Onze energie en ons humeur zijn niet constant, dat weten we allemaal. Maar in hoeverre heeft het seizoen waarin we ons bevinden effect op de manier waarop ons brein informatie verwerkt?

Belgische onderzoekers besloten in hun onderzoek niet alleen te kijken naar de hersenactiviteit van gezonde, jonge mensen die cognitief zware taken uitvoerden. Daarnaast maten zij de hersenactiviteit maten op verschillende momenten in de seizoenen. En toen werd duidelijk dat het brein anders werkt in verschillende seizoenen.
De hersengebieden die onze aandacht regelen, zodat we lange periodes achtereen kunnen focussen, lijken meer actief in de zomer dan in de winter; in december is hun activiteit zelfs het laagst. Echter: de hersengebieden die informatie vasthouden om een taak af te maken, zijn juist weer actiever in de herfst en minder actief in de lente.

De onderzoekers zagen verder dat de seizoenen ook de grootte van het brein konden beïnvloeden. Het volume van je brein schommelt gedurende het jaar, en deze schommelingen verschillen per hersengebied. Zo worden de binnenste gebieden van je brein, de subcortices, kleiner in de zomer. De kleine hersenen, het cerebellum, worden dan juist groter. Deze volumeveranderingen zouden kunnen verklaren waarom er verschil is tussen je cognitie en je humeur in de zomer en de winter.

Betekent dit dat klimaatverandering ook een rol kan spelen?
Jammer genoeg lijkt het daar wel op. Mogelijk verliezen we de seizoensverandering in de cognitieve functies zoals hierboven beschreven. Dan werkt ons brein mogelijk minder goed, en kan dat leiden tot nog meer neurale veranderingen.

Dit is een bewerking van het artikel van Martina Arenella, gepubliceerd op Donders Wonders.

Geef een reactie