We ontdekken steeds meer over de coronapandemie. En hoewel er steeds meer vaccins beschikbaar zijn, zien onderzoekers ook weer opvallende verbanden tussen huid, haar en het virus. Wat is de relatie tussen corona en handeczeem, wintertenen en haargroei?
Onze huid heeft het flink te verduren gehad het afgelopen jaar. Vooral omdat we allemaal veelvuldig onze handen moesten wassen. En zeker als je dat met alcoholhoudende producten moet doen, kun je erop aan dat dat negatieve effecten heeft, zeker wanneer je regelmatig je handen moet wassen met alcoholhoudende producten, zoals dat vaak in ziekenhuizen gebeurt. Tijdens het recente Lentesymposium van de European Academy of Dermatology and Venereology’s (EADV) is een eerste onderzoek gepresenteerd dat waarschuwt voor huidproblemen als gevolg van de coronamaatregelen.
We zijn, door het vele handen wassen, namelijk veel gevoeliger geworden voor handeczeem. Meer dan tweederde van de mensen die regelmatig hun handen wassen vanwege het corona-virus, lopen een risico op handeczeem. Bij medisch personeel, dat bijna continu de handen moet wassen, is dat zelfs negen op de tien.
Dit is ontdekt door het meten van trans-eperdyimaal waterverlies (TEWL). Dat is een belangrijke graadmeter voor de huidbarrièrefunctie, want een hoge TEWL-waarde leidt tot een droge huid en huidirritatie. Uit het onderzoek blijkt dat deze TEWL-waarden flink gestegen zijn als gevolg van het vele handen wassen met producten op alcoholbasis. Dat geldt vooral bij personeel van de intensive care (58.2 g/m2h) en vrouwen (65.4 g/m2h). Het gevolg: voor meer dan tweederde van het ziekenhuispersoneel en de helft van de overige onderzochte mensen is dat reden om minder vaak de handen te wassen.
Je zou denken: een beetje handeczeem – maar de onderzoekers concluderen dat er binnen de COVID-pandemie een ware huidziekte-epidemie gaande is.
Covid-tenen
We zijn allemaal bekend met de gangbare symptomen van het coronavirus, zoals een droge hoest, koorts en kortademigheid. Maar het is ook goed om de huid in de gaten te houden.
Onder covid-patiënten is namelijk ook een groep die langdurig last kan hebben van huidproblemen. Een onderzoek, dat is uitgevoerd in 33 landen, wijst erop dat de huidproblemen gemiddeld twaalf dagen, maar soms tot meer dan 150 dagen kunnen blijven aanhouden. De gesignaleerde huidproblemen zijn netelroos, dat gemiddeld vijf dagen aanhoudt, de aanwezigheid van schubvormige papules en plaques tot wel 20 dagen, en zogenoemde covid-tenen, waar mensen tot wel 130-150 dagen last van kunnen hebben. Covid-tenen lijken qua symptomen een beetje op wintertenen, en veel mensen realiseren zich niet dat zij hier last van hebben. Naast zwellingen en verkleuring van de huid kun je bij covid-tenen last hebben van blaren, jeuk en pijn. Soms ontstaan er bulten of een ruwe huid, met wat pus onder de huid. Maar uiteindelijk gaat het wel vanzelf weg.
Dat je langdurig last kunt hebben van covid-tenen, wijst erop dat patiënten na ‘uitzieken’ van het virus nog lang last kunnen hebben van ontstekingsreacties. Want volgens de onderzoekers geeft de huid in feite aan dat er elders in het lichaam nog steeds ontstekingen aanwezig zijn.
De huidziekten variëren ook naar gelang de patiënt milde of sterke symptomen van het virus ervaart: zo komt netelroos meer voor bij patiënten die erg last hebben van COVID, terwijl de COVID-tenen meer voorkomen bij mensen met milde symptomen.
Haarverlies
Tot slot: er is een verband gevonden tussen haarverlies bij mannen en Covid-19. Onderzoek werd gestart nadat opviel dat bijzonder veel mannen met androgene haaruitval gehospitaliseerd werden in vergelijking met mannen die hier geen last van hebben (73% tegen 31-53%).
Androgene haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies, die wordt veroorzaakt doordat mannelijke androgene hormonen worden omgezet in dihydrotestosteron. Bij mannen uit zich dat in haarverlies op de kruin en bij de inhammen. Nu blijkt dat mannen met androgene haaruitval opvallend vaker op de intensive care afdeling belanden.
Bron: European Academy of Dermatology and Venereology’s (EADV’s) 2021 Spring Symposium