Vier tips om voldoende water te drinken

Ongeveer twee liter water zouden we per dag moeten drinken. Hier zijn wat tips om dat makkelijk voor elkaar te krijgen. Maar ook: wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig water drinkt?

Laten we vooral duidelijk zijn: er is geen vaste maatstaf hoeveel water je precies zou moeten drinken. Het gaat er vooral om naar je lichaam te luisteren. En er zijn tekenen wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt.
Zo produceren de ogen minder traanvocht. het gevolg: droge ogen, slecht zicht, hoofdpijn en dubbelkijken.
Zonder voldoende hydratatie krijg je ook last van spierkrampen, een droge huid. Het verslapt je immuunsysteem, dus een griepje ligt sneller op de loer, je wordt licht in het hoofd en raakt je concentratie kwijt.
Op de langere termijn krijg je last van nierstenen omdat de nieren onvoldoende vocht krijgen om afvalstoffen te lozen.
Dus luister naar je lichaam en drink voldoende water. Hier zijn wat tips om dat goed vol te houden.

1. Zorg voor routine
Het is goed om een vaste routine aan te houden bij het drinken van water. Drink wat als je opstaat, want je verliest vocht tijdens het slapen. Net als na het sporten. Maar gebruik ook elke keer als je naar het toilet bent geweest om wat water te drinken. Zet desnoods een wekker om een routine vast te houden.

2. Neem het altijd mee
Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt: neem bijvoorbeeld een drinkflesje mee en zet die op je bureau, bij je nachtkastje, op de eettafel. Een grote fles of een groot glas doet meer drinken. let op: het beste kun je water op kamertemperatuur nemen: dat neemt je lichaam sneller op dan koud (of warm) water en dus kun je er meer van drinken.

3. Zorg voor wat smaakafwisseling
Maak het jezelf gemakkelijk door te gaan voor water met een smaakje. Nu zijn waters met een smaakje toch al populair, dus er zijn voldoende producten met een smaakje, die toch een laag caloriegehalte hebben en geen toegevoegde suikers bevatten (dus geen frisdrank zijn). Maar je kunt het ook zelf maken, door bijvoorbeeld munt, fruit of kruiden toe te voegen.
En als het om smaak gaat: als je geen melk of suiker toevoegt, mag je ook koffie en thee meetellen. Het is een mythe dat je daardoor extra water aan je lichaam onttrekt.

4. Water en de maaltijd
Besef dat je een deel van je water, ongeveer een liter per dag, binnenkrijgt via je voeding. Wil je dat wat bevorderen, ga dan dus voor waterhoudende producten, zoals tomaten en watermeloen, en natuurlijk is soep een goede, zeker als daar veel groenten inzitten. Maar je kunt ook kiezen voor producten waar je dorst van krijgt, zoals droge, hartige en pikante producten.

Geef een reactie