Welke voedingssupplementen neem je mee op reis? 

Op vakantie wil je de dagelijkse drukte achter je laten en lekker genieten. Iedereen verheugt zich er rond deze tijd enorm op. Reisongemakken kunnen alleen roet in het eten gooien. Welke vitamines, mineralen of kruiden kun je in je koffer stoppen om je bij deze ongemakken te helpen? Rinske van den Barg, voedingskundige bij het Informatiecentrum voor Voedingssupplementen en Gezondheid (IVG), geeft antwoord op deze vraag en geeft vijf tips.  

Wat kan je stoelgang verbeteren? 
‘Doordat je op vakantie anders eet of in een gebied bent met een ander klimaat of verminderde hygiëne, kunnen je darmen van slag raken. Zowel bij verstopping als bij diarree kan een probioticum helpen de stoelgang te ondersteunen. Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die helpen bij behoud van een goede darmflora. Je darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor je weerstand tegen onder andere schimmels en infecties. Om goed voorbereid op vakantie te gaan, kun je een paar weken voorafgaand aan de vakantie al met probiotica te beginnen.’ 

Hoe kun je ontspannen na een drukke periode? 
‘Je zou bij stress misschien niet snel denken aan vitamines. Maar in stressvolle tijden vinden er allerlei processen plaats in het lichaam om de stresssituatie te kunnen doorstaan, waarbij diverse vitamines en mineralen een rol spelen. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid. Daarnaast kan magnesium een goede aanvulling zijn. In perioden van stress verbruikt het lichaam veel meer magnesium, terwijl magnesium juist hard nodig is om te ontspannen. Magnesium is namelijk betrokken bij het leveren van energie en de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Al deze stoffen zorgen ervoor dat lichaam en geest aan het begin van de vakantie weer snel op krachten komen.’ 

Is extra magnesium ook nuttig als je actief bent? 
‘Een stevige bergwandeling kan zorgen voor stijve of stramme spieren. Magnesium kan worden ingezet als je actief bent en veel beweegt tijdens je vakantie. Het mineraal geeft niet alleen geestelijke ontspanning, het is ook goed voor de werking van de spieren en voor het skelet. Het helpt daarnaast om vermoeidheid te verminderen.’ 

Wat kun je doen om een jetlag te beperken? 
‘Het vliegverkeer komt weer op gang en mocht je op vakantie gaan naar een andere tijdszone, overweeg dan om melatonine mee te nemen. Je kunt namelijk last krijgen van een jetlag wanneer je met een vliegreis verschillende tijdszones doorkruist. Je slaap-waakritme kan behoorlijk van slag raken. Melatonine is een stof die door ons lichaam wordt gemaakt en aan het lichaam het signaal geeft om te gaan slapen. Een voedingssupplement met minimaal 0,5 mg melatonine helpt bij het verlichten van de ervaringen van jetlag.’ 

Heb je last van misselijkheid in de auto, vliegtuig of op de boot? 
‘Tijdens het reizen kun je last krijgen van wagen- of zeeziekte. Gember is een wortel die we vooral kennen uit de keuken, maar de wortel heeft ook positieve eigenschappen voor onze maag. Zo kan het mogelijk een gevoel van misselijkheid verlichten. Je kunt gember dus goed gebruiken tijdens het reizen, met de auto, bus, vliegtuig of op zee. Vanwege de ondersteunde werking voor onze maag zijn er capsules en tabletten verkrijgbaar met gember. Met deze vijf supplemententips kun jij hopelijk met een gerust hart op reis. Fijne vakantie!’ 

Rinske van den Barg is voedingskundige bij het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) dat informatie biedt over hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan gezondheid. Dit doet het IVG door op een wetenschappelijk onderbouwde manier te informeren over het nut en de veiligheid van vitamines, mineralen, kruiden en overige voedingssupplementen. Ze biedt voor elke leeftijd en bij iedere leefstijl heldere en betrouwbare informatie, zonder dat producten of merken worden genoemd of aangeprezen. Het belangrijkste nieuws over voedingssupplementen, zoals aanbevelingen van de Gezondheidsraad, wetenschappelijke onderzoeken en trends worden nauwkeurig gevolgd.  

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie augustus 2021.

Geef een reactie