Doe de check: Hoe gezond woon jij?

De plekken waar je het meeste van je tijd doorbrengt, zijn je huis en je werkplaats. Heb je je weleens afgevraagd of die plekken wel zo gezond zijn? Het blijkt dat veel mensen daar geen idee van hebben. Maar nu kun je het zelf checken – en je woon- en werkomgeving een stuk gezonder maken.

Sinds de vierde coronamaatregel – voldoende ventileren – zijn we allemaal gewezen op het belang van een goed binnenklimaat. Maar wat doen we ermee? Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat we maar weinig weten over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing.

Maar er is ook goed nieuws: een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren.

Kleine aanpassingen

Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. ‘Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid,’ licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.

Gezond Wonen Check: weet hoe gezond je huis is

Gezonde lucht in huis begint met bewustzijn, ontdekken wat er beter kan. In samenwerking met TNO biedt Nationale-Nederlanden daarom de Gezond Wonen Check aan, op een speciale pagina met inzichten en tips.

Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet: ‘De luchtkwaliteit verbeteren hoeft niet meteen ingrijpend of kostbaar te zijn. Je afzuigkap goed gebruiken, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in het ventilatiesysteem: de optelsom van die kleine verbeteringen helpt al.’

Nationale-Nederlanden is daarnaast sinds kort partner van Gezond Binnen. Dit is een samenwerkingsverband van Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Heijmans, Longfonds, Philips, TNO en Velux. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat. ‘We denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat,’ aldus Mauritsz.

Geef een reactie