Topsporters geven advies: zo zit je lekkerder in je vel!

Met de Olympische Winterspelen in Beijing nog vers in het geheugen, vroegen wij ons af: wat kunnen we leren van topsporters over een gezonde leefstijl? Wij verzamelden de beste tips van Olga Commandeur, Marit Bouwmeester, Mark Tuitert en Els Visser. Wat hebben zij met elkaar gemeen?

Door Inge Funke

Atlete Olga Commandeur: ‘Doe nou gewoon iets waar je plezier in hebt’  

Olga Commandeur

Voormalig topatlete en Olympisch deelnemer (1984) Olga Commandeur brengt Nederland in beweging in het gelijknamige tv-programma en via workshops die ze geeft als vitaliteitscoach. Plezier is wat haar betreft het belangrijkste bij sportbeoefening, of het nou op recreatief niveau of topsportniveau is. ‘Als jij lekker in je vel zit, kun je het vanzelf ook beter opbrengen om een gezonde levensstijl te volgen. Dan ben je ook mentaal wat weerbaarder’.

Dat een compliment op z’n tijd wat extra kracht kan geven, weet ze uit eigen ervaring en past ze nu ook zelf toe als coach. ‘In mijn topsportperiode reageerde ik ook niet goed op het confronteren van wat ik niet kon, maar floreerde ik wel op de complimenten over de dingen die ik goed deed. Daar groeide ik van.’ 

Wil je meer lezen over Olga’s ervaringen, lees dan hier verder. Zin om zelf meteen aan de slag te gaan? Wat goed! Met deze oefeningen kun je gemakkelijk thuis meedoen.

Zeilster Marit Bouwmeester: ‘Positief blijven denken’

Marit Bouwmeester (c) Richard Langdon/Ocean Images

Marit Bouwmeester nam als zeilster driemaal deel aan de Olympische Spelen en kwam thuis met een zilveren medaille (2012), een gouden medaille (2016) en een bronzen medaille (2021). Van goud naar brons, dat was de eye opener.  

‘Voor 2012 dacht ik: “Als ik goud win, dan ben ik echt gelukkig.” Dat geforceerde heb ik veranderd. Nu denk ik dat als ik gelukkig ben, ik veel meer kans heb om goud te winnen. Ik geloof heel erg in sportpsychologie. Positief blijven denken. Realistisch, maar wel vanuit mogelijkheden.’

Marit mediteert veel, om zich beter te leren concentreren. ‘Een onderdeel van welzijn is ook om als leuk persoon in het leven te staan. Ik vind dankbaarheid wel een mooi woord. Ik houd van het leven als topsporter en ben dankbaar dat ik dit allemaal mee mag maken. Dat ik elke dag beter kan worden, dat is het mooiste wat er is!’.

Welke doelen Marit nu heeft en of ze wil meedoen aan de Olympische Spelen van 2024, dat lees je hier.

Schaatser Mark Tuitert: ‘De juiste dingen doen om de juiste redenen’

Mark Tuitert

Ook langebaanschaatser en Olympisch kampioen (2010) Mark Tuitert kwam tot het besef dat je niet alles in de hand hebt, dat het erom gaat hoe je omgaat met wat zich aandient. Toen hij vlak voor de Olympische Spelen in een burn-out raakte en de tijd nam voor reflectie, viel het kwartje.

‘Ik had in vier jaar geen wedstrijd gewonnen, en besefte dat ik me moest vasthouden aan een intern anker – want een extern anker in prestaties had ik niet. Ik las Seneca, een Romeinse staatsman die me raakte met zijn inzichten over moed en de uitdagingen van de wereld aangaan. Ik besefte: het gaat niet om die gouden medaille, maar moedig bereiken wat ik bereiken wil, in de wetenschap dat je daar ook in kunt falen.’

Mark legt uit: ‘Iedereen loopt tegen dingen aan die je niet wilt, waar je niet voor kiest. Dat is het lot. Het stoïcijnse principe leert je omgaan met dat lot’.

Meer over Mark Tuiterts stoïcijnse mindset, lees je hier.

Triatleet Els Visser: ‘Welzijn is superbelangrijk’

Els Visser (c) Jarno Schrurgers

Els Visser won in 2018 haar eerste triatlon in Maastricht. Vier jaar eerder, in 2014, overleefde zij een schipbreuk in Indonesië, een gebeurtenis die haar leven veranderde. Ze ontdekte een nieuwe kracht in zichzelf en het belang van mentale weerbaarheid. Sporten werd aanvankelijk ingezet als therapie om de schipbreuk te verwerken, pas gaandeweg kwam ze erachter dat ze er echt goed in was en er plezier in had. Nu inspireert ze andere mensen om ook hun eigen weg in te slaan en te ontdekken waar ze blij van worden.

Els heeft wel nagedacht over wat zij nou nodig heeft om een goede balans te vinden in het sporten en niet over haar eigen grenzen heen te gaan. ‘Welzijn is superbelangrijk. Als dat niet goed is en je stress ervaart of niet gelukkig bent, dan kan je ook niet goed presteren in de sport.’

Waar de een afgeremd moet worden, heeft de ander moeite om in beweging te komen. Zien bewegen doet bewegen in elk geval.  ‘In Australië, waar ik veel getraind heb, zie je veel mensen daar in de ochtend voorafgaand aan het werk wandelen en hardlopen. Die cultuur is daar heel anders dan in Nederland. We kunnen gewoon een stuk energieker en fitter zijn en daarmee ook gelukkiger.’ 

Hoe Els zich 9 uur lang mentaal door een triatlon heenslaat, lees je hier.

Verder lezen

Deze sporters zijn het erover eens: lekker in je vel zitten betekent niet alleen werken aan je fysieke gezondheid, maar ook aan je mentale welzijn. Wat zij nog meer gemeen hebben, is dat ze (bijna) allemaal een boek hebben geschreven. Dus ren, fiets, schaats of zwem naar de dichtstbijzijnde (of juist verste!) boekhandel en laat je verder inspireren:  

  • Olga Commandeur, Wat beweegt jou?, Kosmos Uitgevers, 192 pagina’s (€ 15,95)
  • Mark Tuitert:  Drive, train je stoïcijnse mindset, Maven Publishing, 144 pagina’s (€ 20)
  • Els Visser: Geen zee te hoog, Uitgeverij Boekerij, 240 pagina’s (€ 20,99)

Foto bovenaan: Els Visser (c) Jarno Schurgers

Geef een reactie