Waarom zijn sportmaatjes zo belangrijk?

Hardlopen wordt steeds populairder, en is in veel landen zelfs een van de populairste sporten. Maar waarom geven sommige hardlopers op, terwijl anderen blijven doorgaan? Uit onderzoek blijkt dat trainingsmaatjes erg belangrijk zijn voor beginnende hardlopers om door te zetten.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit van Nijmegen hebben onderzocht hoe sporters gemotiveerd blijven om door te gaan. Ze volgden daartoe meer dan 800 Nederlandse lopers die zich in 2019 voor het eerst inschreven voor de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

De belangrijkste conclusie is dat loopmaatjes erg belangrijk zijn om te voorkomen dat lopers opgeven. Of die doorzetten, hangt namelijk niet alleen af van hun eigen motivatie, maar ook van hun interacties met de mensen om hen heen. 

De onderzoekers noemen het sociale netwerk van sportpartners het ‘Core Sports Network’. Enerzijds kunnen sportpartners iemands deelname aan sport verbeteren door ondersteunende acties: denk hierbij aan materiële hulp bieden, advies geven, gezelschap bieden en aanmoediging. Daarnaast kunnen mensen door samen te sporten zichzelf vergelijken met hun sportpartners, en hun trainingsgewoonten zien als hardloopdoelen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat wanneer het aantal belangrijke medelopers toeneemt, ook het aantal hardloopsessies stijgt. Met name als er gelopen wordt met loopmaatjes met wie de persoon zichzelf kan vergelijken.

Samen sporten betekent blijven sporten, zeggen de onderzoekers. Niet alleen sporters die actief zijn voor de sociale banden, maar ook zij die sporten puur voor de sport, lijken baat te hebben bij sportpartners!

Dus, ondanks dat we steeds meer individueel sporten, blijft het ‘wij’ in sporten relevant!

Geef een reactie