Digitale therapie tegen slapeloosheid en depressie bij zwangere vrouwen

Wat veroorzaakt slapeloosheid bij zwangere vrouwen? En kan een behandeling daarvan een postpartum depressie voorkomen? Nog niet eerder is er zoveel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Nu blijkt een digitale therapie slapeloosheid en postpartum depressie bij zwangere vrouwen te verminderen.

Maar liefst 38 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van slapeloosheid. En dat wordt bovendien geassocieerd met 30 procent meer risico op vroeggeboorte.

Toch was er tot nu toe weinig onderzoek naar slapeloosheid tijdens de zwangerschap. Nu deelt Slaapgeneeskunde Vereniging (SVNL) de positieve uitkomsten van een recent internationaal onderzoek: digitale cognitieve gedragstherapie vermindert de slapeloosheid bij zwangere vrouwen én de kans op een postnatale (postpartum) depressie.

Digitale gedragstherapie draagt bij aan het beter slapen en vermindert daardoor de kans op een postpartumdepressie en angst, tot zes maanden na de bevalling. Het voordeel van de therapie: een betere geestelijke gezondheid van vrouwen voor en na de bevalling.

Digitale gedragstherapie

Volgens de onderzoekers werkt deze therapiewijze goed omdat deelnemers hun eigen doelen kunnen stellen en aanbevelingen krijgen die aansluiten op hun slaappatroon. De therapie bestaat uit de gebruikelijke sessies, maar er is ook aandacht voor het bijhouden van een slaapdagboek, het stabiliseren van waaktijd, minder tijd in bed doorbrengen met woelen en draaien en prioriteit geven aan ontspanning voor het slapen. Omdat de gedragstherapie online is, kunnen veel vrouwen deelnemen zonder afhankelijk te zijn van het aantal beschikbare zorgprofessionals. Het is een schaalbare en betaalbare optie die werkt voor zwangere vrouwen én de zorg.

Meer informatie over het onderzoek is hier en hier te vinden.

Geef een reactie