GLK! op de 50PlusBeurs: kranten, hersenen en appeltaart

Op de Jaarbeurs in Utrecht vond van 13 tot en met 17 september de
50PlusBeurs plaats. Het team van Gezonder Leven Kan! stond hier vijf dagen lang om de krant te promoten en mensen te spreken. Het was een drukke, maar energieke week, waarin we duizenden kranten hebben uitgedeeld en vele goede gesprekken hebben gevoerd. Als stagiair hielp ik anderhalve dag een handje mee.

Door Sanne van der List

Druk, veelal ouderen, overal koffie met appeltaart en veel gezelligheid. Dat is het eerste wat je aantreft als je de hal in de Jaarbeurs binnenloopt. Overal waar je kijkt staan stands waar bedrijven hun diensten of producten promoten of verkopen. Ergens tussen alle stands, in gang E bij standnummer 07 E05, zit de infostand van Gezonder Leven Kan! verstopt. Er staan een paar mooie statafels met daarop diverse exemplaren van GLK!, onze andere uitgave de Boekenkrant en folders van museum CORPUS gepresenteerd. Het meest opvallende is een grote, doorschijnende vaas gevuld met stressballen in de vorm van hersenen. Bezoekers mogen raden: hoeveel hersenen zitten er in de pot? Als ze het juiste aantal raden, maken ze kans op een boekenpakket en vrijkaartjes voor CORPUS. De winactie is een samenwerking tussen GLK! en het museum CORPUS, vanwege het gezamenlijke doel om mensen op weg te helpen naar een gezonder leven.  

Publiekstrekker

De prijsvraag loopt storm. Er zijn ontzettend veel mensen die langslopen en gelijk geïnteresseerd zijn in de publiekstrekker op de tafel. Sommigen doen meteen een gok, anderen discussiëren er een tijdlang over met elkaar. Toch zijn er een aantal bezoekers die het niet zo zien zitten. ‘Ik ben al zo oud, ik zou niet weten wat ik met een boekenpakket en museumkaartjes moet doen. Vooral niet met de boeken. Die komen dan bij mij thuis op een stapel te liggen en dan hebben mijn kinderen en kleinkinderen meer werk als mijn huis leeggeruimd moet worden als ik overlijd,’ vertelt een meneer wat cynisch. Een ander is het niet eens met de vraagstelling, omdat er geen echte hersenen in de vaas zitten. ‘Mijn antwoord is daarom 0,’ zegt hij tegen mij als hij zijn antwoord en mailadres op een kaartje schrijft. Het is dat je geen originaliteitsprijs kunt winnen met de prijsvraag, want origineel is zijn antwoord wel.

Erik Scherder

Bezoekers lopen de hele dag af en aan bij de infostand. Vlak voor- en na de lunch is het op zijn drukst. Er staat telkens een rij voor de prijsvraag en veel mensen willen informatie over GLK! en de Boekenkrant. Opvallend is wel dat de meeste mensen die interesse tonen in GLK! afgaan op de foto van Erik Scherder die groot op de voorkant van een van de edities staat. Ook de edities met Olga Commandeur en Mark Tuitert op de voorkant zijn populair. Vooral onder de vrouwen. ‘Het is dat Mark Tuitert al getrouwd is, anders had ik een GLK! met zijn foto op de voorkant meegenomen. Nu ga ik maar voor Olga,’ grapt een bezoekster.

Na een paar drukke beursdagen is de editie met Erik Scherder niet meer aan te slepen. Slechts enkele exemplaren zijn nog over op dag drie van de beurs. Hij is duidelijk geliefd onder het bezoekend publiek. Niet toevallig zal hij op de zaterdag van de beurs aanwezig zijn om een lezing te geven.

Veel tijd om me druk te maken over de Erik Scherder-editie heb ik niet. Ik besluit als 21-jarige op mijn tweede dag zelf eens een rondje te lopen over de beurs. En dat bevalt me prima. Vooral de stand tegenover die van de GLK over herinneringen achterlaten spreekt me aan, evenals de infostand van een bedrijf dat ouderen muziekles aanbiedt. Ergens aan het begin is nog een e-bike parcours uitgezet door een fietsenbedrijf waar je elektrische fietsen kunt testen. Na een dag veel kranten weggeven en veel mailadressen verzamelen, loop ik tevreden terug naar de stand, dwars door de gezelligheid en de koffie met appeltaart.

Geef een reactie