Maar HOE dan?! Consent bespreken met kinderen

Hoe seksuele voorlichting vormgegeven wordt – vanuit bijvoorbeeld docenten, tv-programma’s of podcasts – is al lange tijd onderwerp van debat. In 2022 gaf het kabinet aan dat ze willen dat lessen in seksuele voorlichting ook onderwerpen als het herkennen van grenzen en deze bewaken gaan behandelen, oftewel: consent. Maar hoe pak je dat aan? Niet alleen als school, maar ook als ouder of verzorger. Het nieuwe boek in de Maar HOE dan?!-serie kan hier wellicht bij helpen.

Door Ilse van Oosten

Het eerste Maar HOE dan?!-boek, geschreven door dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes, behandelde al op succesvolle wijze een breed scala aan onderwerpen die bij seksuele voorlichting komen kijken, zoals het lichaam, seks, zwangerschap en liefde. Bij het schrijven van beide boeken hebben de auteurs hun verschillende expertises gecombineerd. Zo is Middelburg gynaecoloog en Van der Goes coach en boekenmaker. Terugdenkend aan hun eigen kindertijd, en hun latere ervaringen als moeder, besloten ze het boek te schrijven dat ze zelf misten tijdens hun opvoeding.

Zo helpt het eerste boek, Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken, ouders en verzorgers met het beantwoorden van vragen als ‘Maar waar komen baby’s nou vandaan?’. Door de interactieve vormgeving met veel afbeeldingen, doe-tips, interessante weetjes en doordenkvragen is het een ideaal boek om samen met je kind te lezen en ervan te leren.

Met dit format gaan Middelburg en Van der Goes verder in hun tweede boek: Je lichaam is van jou. Over wensen en grenzen, waarin ze ditmaal inzoomen op een specifiek aspect van lichamelijk contact, namelijk consent. Het leert kinderen herkennen wat ze niet en wel willen en hoe je je grenzen aan kunt geven. Het maakt kinderen spelenderwijs bewust van hun eigen lichaam en emoties, bijvoorbeeld door het kind eerst naar dieren te laten kijken en hoe die hun emoties uiten door briesen of blaffen, en vervolgens aan het kind te vragen zelf zulke emoties uit te beelden.

Zo maakt de interactieve stijl van het boek het ideaal als hulpmiddel om dit onderwerp aan te snijden, waardoor het niet alleen het kind helpt, maar ook de ouders of verzorgers. Het biedt een manier om onderwerpen als consent, het lichaam en emoties op een voor kinderen gepaste, prettige en effectieve manier te behandelen.

Karin Middelburg en Philippine van der Goes, Maar HOE dan?! Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken, illustraties: Agnes Loonstra, Uitgeverij Ploegsma, 52 pagina’s (€ 18,99)

Karin Middelburg en Philippine van der Goes, Maar HOE dan?! Je lichaam is van jou, illustraties: Agnes Loonstra, Uitgeverij Ploegsma, 64 pagina’s (€ 18,99)

Geef een reactie