Het omfietsen waard: de beste biowinkels van Nederland

Gezonde voeding en een duurzaam product staan steeds hoger op ons prioriteitenlijstje. Vooral biologische producten, in jouw lokale winkel, kunnen ons een extra zetje in de goede richting geven. Maar waar vind je de beste biowinkels in Nederland? 

In Nederland zijn er bijna driehonderd biologische speciaalzaken, van grote supermarkten tot kleine boerderij- en bakkerswinkels. De overeenkomst is dat zij bewust hebben gekozen voor een 100% biologisch, duurzaam en diervriendelijk assortiment. 

Maar welke zijn nou de béste biowinkels? Die vraag is vanaf nu makkelijk te beantwoorden. De Biowinkelvereniging, een organisatie voor biologische speciaalzaken in Nederland, heeft namelijk een wedstrijd uitgeschreven, de Bio Winkel Awards: welke biologische winkels worden als beste beoordeeld? En die vraag werd beantwoord door u, de klant.  

Een prachtige groente- en fruitafdeling, een bijzonder kaasassortiment of juist een wijnafdeling waar je graag voor omfietst. En wat te denken van een broodafdeling gevuld met de heerlijke geur van biologisch brood, een drogisterijafdeling waar de medewerkers jou perfect kunnen adviseren bij jouw natuurlijke verzorging, of een slagerij waar je al je vlees met een goed gevoel kunt kopen? De uitslag is binnen. Dit zijn de beste biowinkels van Nederland en ze zijn de moeite van het omfietsen echt waard! 

Groente en fruit 
Ga je voor biologische groente en fruit? Dan is de allerbeste afdeling te vinden in Zutphen, bij Odin. Zilver was er voor Natuurlijk Henriette in Dongen en op nummer 3 staat Supermarkt in het Bos in Raalte. 

Wijn 
Zoek je biologische wijnen? De beste bio-wijnafdeling is in Delft, bij Odin. Ook de nummers 2 en 3 zijn Odin-zaken, respectievelijk in Amsterdam (Czaar Peterstraat) en Voorschoten. 

Vlees 
De beste bioslagerij is De Groene Weg slagerij in Groningen. Ook de nummer 2 is een De Groene Weg Slagerij, in Nijmegen. Op de derde plaats staat Biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. 

Kaas 
De beste bio-kaasafdeling vind je bij Odin in Driebergen-Rijsenburg. Goede tweede is Het Ekohuis in Eelde en als derde Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. 

Brood 
Wie gek is van brood, gaat voor de beste bio-broodafdeling naar Driekant Biologische Bakkerij in Zutphen. Nummer 2 is de Ekoplaza aan de Nachtegaalstraat in Utrecht. 

Drogisterij 
Wil je dat ook jouw drogisterijproducten en cosmetica biologisch verantwoord zijn? Geen probleem, we hebben hier wat opties voor je. De beste biologische drogistafdeling is die van Gimsel in Rotterdam. Broeders Gezondheidswinkel in Oosterhout staat op nummer 2, nummer 3 is de Ekoplaza in Barneveld. 

Geef een reactie