Doktersadvies: elk uur de voetjes van de vloer!

Wat werkt het beste: elke week anderhalf uur flink sporten, elke dag een uurtje hardlopen, of elk uur eventjes dansen? Het antwoord is verrassend: dansen! 

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat, als je vooral een zittend leven leidt, elk uur eventjes actief zijn veel beter voor je is dan eens per dag of per week flink sporten. In de studie naar Amerikanen die niet veel bewegen, werd een groep mensen gevolgd die elk uur twee minuten eventjes actief werden (door bijvoorbeeld te dansen, of te wandelen), en een groep die eenmaal per week flink ging sporten (hardlopen, gewichtheffen). Verrassend genoeg bleek de gezondheid bij de eerste groep veel meer te verbeteren dan van de tweede. De onderzoekers zagen onder meer een verbetering van het cardiovasculair systeem en een verminderd risico op obesitas en diabetes. Het sterfterisico, gerelateerd aan een levensstijl waarbij nauwelijks wordt bewogen, is inderdaad afhankelijk aan de hoeveelheid uren die inactief besteed worden, zittend op een stoel. De boodschap is dus: beweeg liever wat vaker dan dat je eens per week intensief sport. 

Vaardigheden 
Maar waarom dan dansen? Omdat dansen veel voor je gezondheid doet, zonder dat je het weet. Zo weten medici dat het brein van iemand die danst er structureel anders uitziet dan van een niet-danser. En dus gebruiken ze danstherapie als een efficiënte methode om allerlei typen van neurologische en psychiatrische problematiek te behandelen. 

Daarnaast vraagt het onthouden, plannen en uitvoeren van opeenvolgende dansstappen – en dan moet je ook nog in het ritme blijven! – om mentale vaardigheden en motor-controle. En het zijn net die vaardigheden die bij het ouder worden (en bij de ziekte van Parkinson) verslechteren.  

Tot slot is dansen ook een lichaamstaal waarbij emoties bewegingen worden. Het is iets dat we van kinds af aan spontaan doen. Als je danst, is dat ook sociaal bezig zijn, waarin je communiceert en jezelf uitdrukt. Het wordt dan ook ingezet bij onder meer schizofrenie en autisme-spectrumstoornis. 

Kortom, dansen is een sociale bezigheid, je doet het instinctief en het is gewoon leuk! Én dansen is goed voor je gezondheid, dus wat weerhoudt je ervan om elk uur eventjes de voetjes van de vloer te gooien? 

Geef een reactie