Maag en darm: 10 tips voor een opgeblazen gevoel

Last van een opgeblazen buik? Goede kans dat je met kleine veranderingen in je gedrag en voedingspatroon kunt blijven genieten van goede voeding, maar ook de kans op een opgeblazen buik verkleint. Hier zijn 10 tips om dat te voorkomen! 

Tip 1. Mager en vezelrijk 

Eet mager vlees of vis en vezelrijk voedsel zoals zilvervliesrijst. Daarmee verminder je de kans op obstipatie, een belangrijke reden voor een opgeblazen gevoel. 

Tip 2. Veel water 

Drink veel water. Als je niet genoeg vocht in je lichaam hebt, zullen je nieren aan je lichaam aangeven zoveel mogelijk water vast te houden – wat kan leiden tot een opgeblazen buik. 

Tip 3. Regelmatig bewegen 

Regelmatige lichaamsbeweging is sowieso goed, maar het kan ook helpen om gas sneller door je lichaam te transporteren en de spijsvertering in zijn geheel te stimuleren. 

Tip 4. Haastige spoed… 

Kauw stevig op je eten en neem daar de tijd voor. Dat is belangrijk, omdat bij het kauwen speeksel en voeding zich vermengen, waardoor het eten gemakkelijker door de slokdarm en de maag gaat. Ook hoeven slokdarm en maag hierdoor geen grote brokken te verwerken. 

Tip 5. Eet met regelmaat 

Door ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijdstip te eten, komt de spijsvertering in een soort routine. Dit vergemakkelijkt de spijsvertering. 

Tip 6. Vermijd ‘gasopwekkend’ eten

Sommige producten maken meer gas aan in de buik en darmen dan andere. Bijvoorbeeld: gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken. Wees daar dus niet te scheutig mee. 

Tip 7. Eet rustig 

Als je vluchtig of gehaast eet, dan hap en slik je ook veel lucht in. En dus komt er een overmaat aan lucht in je buik en darmen. Je voorkomt dit door je tijd te nemen. Ook rustig zitten is beter voor de spijsvertering. 

Tip 8. Let op intoleranties 

Controleer of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Want het eten van voedsel dat je niet verdraagt, kan leiden tot een overmatige gasproductie, een onrustige maag en een opgeblazen gevoel. Een arts of een diëtist kan je adviseren over veranderingen in je dieet. 

Tip 9. Warm water of thee 

Een kop warm water of thee met citroen stimuleert je spijsvertering. Met name kruidenthee zoals kamille of gember en groene thee hebben een stimulerende werking. 

Tip 10. Kleine beetjes helpen 

Wil je geen vol gevoel na de maaltijd, eet dan vaker op de dag kleinere hoeveelheden: dat is beter dan drie keer een grote maaltijd per dag. Kauw goed, zodat je minder lucht inslikt, en eet langzamer, waardoor je beter doorhebt wanneer je verzadigd bent. 

Dit bericht verscheen eerder in GLK!, editie februari 2021

Geef een reactie