Jan-Dirk Troost: ‘Mensen willen klachten vóór zijn’

Jan-Dirk Troost (48) is therapeut, oud-drogist en mede-eigenaar van Golden Naturals, producent van hoogwaardige voedingssupplementen. Hij stelt dat supplementen als aanvulling op gezonde voeding steeds belangrijker voor ons worden. ‘Tegenwoordig staat in vrijwel elk keukenkastje wel een potje vitaminen of mineralen.’ 

Jan-Dirk Troost

‘Als therapeut streef je ernaar om zoveel mogelijk mensen te helpen op een natuurlijke manier gezond te zijn én te blijven. Die missie zet ik nu door als producent van hoogwaardige voedingssupplementen. Het is goed om te zien dat steeds meer mensen zich bewust zijn van een gezonde leefstijl en wat supplementen daaraan kunnen bijdragen. Want we weten het allemaal: je kunt nóg zo rijk zijn, je gezondheid is en blijft toch je kostbaarste bezit,’ zegt Troost.  

Leefstijl heeft hogere prioriteit gekregen 
‘Mensen willen zich lekker en fit voelen, en daar zijn gezondheid, vitaliteit en immuniteit onlosmakelijk mee verbonden. Zeker in een tijd waarin gezondheid wereldwijd op het spel staat als gevolg van een pandemie, is het logisch dat leefstijl voor veel mensen een hogere prioriteit heeft gekregen. We zijn bewuster bezig met wat we zelf kunnen doen om zo gezond en fit mogelijk te blijven. Gezonde en gevarieerde voeding en regelmatig bewegen vormen uiteraard de basis, met supplementen als de perfecte aanvulling.’ 
 
Kies voor kwaliteit 
Het aanbod aan supplementen en merken is groot. Daarom raadt Troost aan om niet voor ‘zomaar’ een supplement te gaan. ‘Mijn advies is: ga voor kwaliteit. Verkijk je niet op de hoeveelheid milligram, poeders, capsules en tabletten die je inneemt: het gaat om de kwaliteit ervan. Daarmee bedoel ik: zitten er voldoende werkzame stoffen in, hoe goed kan je lichaam die stoffen opnemen én hoe snel merk je het effect? Wijzelf ontwikkelen daarom producten met vitaminen in een omgezette, bioactieve vorm. Die werken snel, want het lichaam kan vitaminen in omgezette vorm veel sneller en beter opnemen.’ 
 
Supplementen als onderdeel van de gezondheidsroutine 
Volgens Troost wordt het gebruik van voedingssupplementen steeds vanzelfsprekender. ‘Ik zie al jaren een stijgende trend: in vrijwel elk keukenkastje staat tegenwoordig wel een potje vitaminen of mineralen. Er zijn voornamelijk twee soorten producten: aan de ene kant heb je de ‘problem solvers’, dus middelen die je direct kunt inzetten als je bijvoorbeeld niet goed kunt slapen of een terugkerende blaasontsteking hebt. Daarnaast zijn er ook veel ‘preventieproducten’. Dat zijn meer leefstijlbevorderende supplementen: je wilt gezond leven en daarmee juist voorkómen dat je op een later moment in je leven een bepaald medicijn krijgt voorgeschreven. Het is echt een zichtbare trend dat mensen liever klachten vóór willen zijn.’ Volgens Troost passen supplementen in de combinatie van goede voeding + beweging + gezond gewicht. ‘Dat wordt dé mindset van de consument, met supplementen als onderdeel van de dagelijkse “gezondheidsroutine”.’ 

Geef een reactie