Wie het kleine niet eert… 

Liefhebbers van series zoals Earth of Life zullen er vast wel eens van gedroomd hebben: een leven in de wildernis, echt oog in oog komen te staan met de dieren die David Attenborough van commentaar voorziet. Elli H. Radinger heeft die droom écht geleefd: ze heeft in de Grand Canyon gewandeld, heeft jarenlang wolven geobserveerd in Yellow Stone National Park, en nog veel meer. In Het geschenk van de wildernis vertelt ze over wat ze daarvan allemaal heeft geleerd. 

Door Inge Kommeren 

Elli H. Radinger

Radinger’s boek gaat vooral over hoe belangrijk de wildernis is voor het welzijn van mensen. Zoals ze meerdere malen zegt in het boek: de mens heeft de natuur nodig, niet andersom. Na een inleiding over het hoe en waarom van haar vele reizen de wildernis in, vertelt ze ieder hoofdstuk een andere les die ze van een aspect van de wildernis heeft geleerd. Zo heeft ze van de buffels kalmte geleerd, en van haar leven in een blokhut in Minnesota soberheid. Ze pleit voor genieten van het hier en nu, en alleen tijd besteden aan dingen die belangrijk zijn. Ze vertelt spannende, ontroerende en beeldende anekdotes over haar ontmoetingen met wilde dieren, haar tochten naar geïsoleerde plekken in de wildernis en haar waarnemingen van unieke natuurfenomenen. Daarnaast staat het boek ook vol met mooie zwartwit en kleuren foto’s. 
De omschrijvingen van de natuur, de wilde dieren, de uitzichten en plekken, zijn werkelijk prachtig: ‘Het grote, bijna menselijke oog van de walvis keek me aan – nee, het keek bij me naar binnen, in het binnenste van mijn ziel.’ Ik kreeg er regelmatig kippenvel van tijdens het lezen. Ook zijn er mooie, eeuwenoude wijsheden in haar verhalen verweven: ben dankbaar voor wat je hebt, gebruik alleen wat je nodig hebt en zoek de ruimte op om af en toe echt in het moment te leven. Waar het boek tekort valt is dat de toon soms iets te moraliserend over komt voor mijn smaak. Bijvoorbeeld de quote: ‘We stikken in ons eigen egoïsme en lijden aan een onmetelijk gebrek aan menselijkheid.’ Dit geldt dan volgens Radinger voor alle mensen, maar dat is wat generaliserend. Daarnaast zijn er niet hele concrete tips of een soort stappenplan dat je kunt toepassen in je eigen leven. Het is meer een boek om je perspectief te veranderen. 
Dat neemt niet weg dat dit boek echt een aanrader is voor de natuurliefhebber. Het pleit voor mindfulness, minimalisme en eco-bewust leven. En zelfs als je er geen praktische lessen uit kunt halen, is het een fijn boek om even in weg te duiken na een drukke werkdag, om je even in de woestijn in Texas of de bossen van Alaska te wanen.  

Elli H. Radinger, Het geschenk van de wildernis, vertaald door Michel Bolwerk, Uitgeverij Lev., 272 pagina’s (€ 20,99) 

Geef een reactie