Recensie: Lichtpuntjes in het donker

Na regen komt zonneschijn, het boek van Alexandra Elle belooft vijftien vriendelijke lessen van twijfel naar zelfliefde. Een blik op het Instagram-account van de schrijfster (@alex_elle) showt posts over levenslessen die je stimuleren om vriendelijk met jezelf om te gaan. Een prachtig zachtroze boek met gouden confetti.

Door Pauline Pater

Mag je weleens wat liever tegen jezelf zijn, houd je van persoonlijke verhalen en ben je op zoek naar inspiratie voor je leven? Dan zit je met dit boek goed. Het leven leert ons allemaal lessen, de ene les leuker dan de andere, en het is aan ons om hier iets van te leren. Alexandra laat aan de hand van persoonlijke ervaringen zien welke les zij van het leven leerde. Ze schrijft over thema’s als acceptatie, toewijding en ontwikkeling, maar ook weidt ze uit over familie, lijden verlichten en verandering.

Het boek leest heel makkelijk weg. Alexandra schrijft op een luchtige manier over soms heftige gebeurtenissen. Een perfect boek voor het slapengaan. Doordat er telkens een nieuw thema wordt aangestipt zijn de hoofdstukken goed los van elkaar te lezen. Na elk hoofdstuk vind je een gedichtje en een vraag die je voor jezelf in een meditatie kan beantwoorden.

Doordat je zo wordt meegenomen in het levensverhaal van de auteur, voelt Na regen komt zonneschijn meer als een biografie dan een boek over persoonlijke ontwikkeling. Als dit iets is wat jou aanspreekt, is dit boek echt een aanrader. ‘Ik weet nog dat ik op mijn tweeëntwintigste na weer eens een verbroken relatie in de spiegel keek en dacht: wanneer ben jij eigenlijk voor het laatst heel en goed genoeg voor jezelf geweest? Het antwoord was nooit.’

Levensverhalen met persoonlijke vragen tussendoor zoals je hierboven leest. Het gaat daardoor soms wat van de hak op tak. De gedichtjes zijn vertaald vanuit het Engels, waardoor ze niet altijd even goed tot zijn recht komen. Desondanks kan dit boek een fijne manier zijn om af en toe even een momentje voor jezelf te nemen. Om je nog een extra kijkje te geven, hieronder een kort geheugensteuntje en een vraag waar je over na kan denken in bijvoorbeeld een meditatie.

‘Je verdient het om je hart open te stellen en
de liefde binnen te laten.
Laat je niet door pijn uit het verleden of de
twijfels van anderen weerhouden het leven
te leiden waar je naar smacht’

Meditatievraag: Wat wil jij van de liefde leren op weg ernaartoe?
Juist in de donkere avonden van de laatste maanden van dit jaar, is dit een fijn boek om met een kleedje en een theetje op de bank mee te vertoeven.

Alexandra Elle, Na regen komt zonneschijn. In 15 vriendelijke lessen van twijfel naar zelfliefde, Uitgeverij Kosmos, 224 pagina’s (€ 20,00)

Uitgelichte foto: Alexandra Elle (c) Ryan Spearman

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie oktober 2021.

Geef een reactie