Hoe goed is jouw visuele geheugen?

In het tv-programma Mindf*ck doet Victor Mids elke week een leuk experiment om je visuele geheugen te testen. Hoe goed is jouw visuele geheugen en wat kun je doen om het te verbeteren?

Door Inge Funke

Victor Mids en co-auteur Oscar Verpoort

Victor Mids kennen we als de illusionist die met zijn ‘mind-blowing’ trucs al menig bekende Nederlander omver heeft geblazen. Hij gebruikt hierbij zijn kennis als basisarts over de werking van de hersenen.

Om het visuele geheugen van een aantal kunstliefhebbers te testen, ging hij naar het Kröller Müller Museum (hier kun je de aflevering terugzien).    

Experiment

Hoeveel details van een schilderij kun je onthouden als je er slechts tien seconden naar mag kijken? Victor gaf een groep kandidaten de opdracht om drie beroemde schilderijen zo goed mogelijk in zich op te nemen. De ene helft van de kandidaten mocht een foto maken van het schilderij, terwijl de andere helft alleen met eigen ogen mocht kijken. Een geheugensteuntje of juist niet…?

Uitslag

“Weet jij nog welk dier staat afgebeeld op de kleding van de clown?” vraagt Victor wanneer de kandidaten zich weer hebben verzameld. Vertwijfelde gezichten. “Een vos, een beertje, een olifant?” We krijgen het beroemde schilderij van Renoir nog eens te zien. Het juiste antwoord was een vlinder. Wie had het goed?

Zo volgt de ene vraag na de andere over de schilderijen. Uit alle antwoorden blijkt dat de groep die een foto mocht maken, zich minder details kan herinneren dan de groep die het met het eigen geheugen moest doen.    

“Dit wordt veroorzaakt door iets dat cognitieve ontlading heet,” legt Victor uit. “Door ergens een foto van te maken, geef je jezelf onbewust de opdracht om het minder goed te onthouden”.

Tips!

Of het nu een schilderij is waar je je aan vergaapt, een concert van je lievelingsband of een etentje met vrienden om iets te vieren, wil je je zoveel mogelijk details blijven herinneren, laat iemand anders dan een foto maken en geniet zelf met al je zintuigen van jouw moment!

Een fotografisch geheugen ontwikkelen? Volgens Victor Mids en Oscar Verpoort kan het met Mindf*ck Next Level.  

Kun je nog meer tips gebruiken om je geheugen in goede conditie te houden? Kijk dan eens hier.

Geef een reactie