Beroepsadvies: Hans, vlootbeheerder

Hans van Oerle, bouwjaar 1956, zat tot 2005 op de grote vaart; nu beheert hij een rederijvloot vanuit standplaats Rotterdam. Hij merkt dat zijn leven veranderd is, voelt zich best gezond, maar vraagt zich ook af: hoe houd ik dat zo?

Hans ging na een opleiding aan de Zeevaartschool op Terschelling de grote vaart op. ‘Dat was altijd mijn droom: varen, en dan veelzijdig met techniek bezig zijn. Ik zocht dus die combinatie van mechanisch, elektrisch et cetera.

‘Ik begon als machinist maar haalde gaandeweg mijn papieren voor vierde, derde, tweede en uiteindelijk hoofdwerktuigkundige. Op mijn achtentwintigste ging ik de zee op en ik heb gevaren tot 2005. Toen ben ik gestopt. De doorslag gaf de jaarlijkse fysieke keuring, want daaruit bleek dat ik problemen met mijn oren had. Tja, deels kun je dat wijten aan al die tijd in de machinekamer, maar het bleek deels ook in de familie te zitten. Daar kwam bij dat in die tijd een hoop werk in de zeevaart uit Nederland verdween naar het Verre Oosten, dus ik dacht: als ik ooit van baan moet verwisselen, dan is het nu.

‘Aan wal begon ik eerst voor een motorenfabriek, maar kwam al snel daarna terecht bij de rederij waar ik nog steeds voor werk. Ik ben nu technisch beheerder van de vloot. Dat betekent dat ik moet zorgen dat de schepen technisch in orde zijn, en op tijd gerepareerd en gecontroleerd worden. Ik regel wanneer ze het dok ingaan en zorg ervoor dat problemen op tijd opgelost worden. Het is daarom dat ik nog regelmatig in buitenlandse havens ben, want het hoort bij mijn verantwoordelijkheid dat ik er voor dokkingen in het buitenland bij ben.

Een scheepsladder klim ik niet zo makkelijk meer op.

‘Ik ben niet ontevreden over mijn gezondheid. Natuurlijk was er vroeger, op de grote vaart, een hoop fysiek werk te doen, dus dat houdt je wel in conditie. En wat eten betreft had je weinig keus: je at wat de pot schaft, en je had zeker honger!

‘Nu heb ik aan wal een kantoorbaantje, dus dat is toch wel anders. Enerzijds eet ik nu gezonder, ik krijg meer groenten en fruit binnen. Aan de andere kant merk ik wel dat mijn gewicht is toegenomen. Ik vind ook dat ik wat meer zou moeten bewegen, ik zou vaker de fiets willen pakken. Ik fiets wel veel tijdens vakantie, maar in het dagelijks leven is het toch een ondergeschoven kindje. Ik wandel wel vrij veel, want ik laat elke dag onze hond Heike uit. Dan moet je, maar het is ook lekker!

‘Voorheen reed ik elke dag van mijn woonplaats Woudenberg naar Rotterdam, maar met het thuiswerken van afgelopen jaar heb ik gemerkt hoeveel tijd je bespaart, hoeveel energie je overhoudt en hoeveel minder je in files staat!

‘Suikerziekte zit in de familie, en ik heb een hoge bloeddruk: het zijn dingen waar je aandacht aan moet besteden, maar vaak merk je er niks van. Ik heb wel het idee dat het gevoel in mijn voeten minder wordt: het is alsof ik op kussentjes loop, en daardoor voel ik me niet meer zo zeker op mijn benen. Een scheepsladder klim ik niet zo makkelijk meer op. Misschien dat het, in combinatie met de problemen met mijn oren, leidt tot minder balans.

‘Ik wil meer bewegen, er mogen wat kilootjes af, en ik moet wat meer de biertjes laten staan. Ik heb ook het gevoel dat ik te veel koffie drink – maar ja, thee vind ik maar niks. Ik voel me uiteindelijk best wel gezond, maar de vraag is: hoe houd ik het zo?’

GEZONDHEIDSPANEL

Aafke Smeets, fysio-manueeltherapeut Oranjestaete, Gouda:
Als ik het verhaal van Hans zo beoordeel, dan is zijn inzicht in hoe het beter kan ruim voldoende. En voor Hans is het door zijn achtergrond met diabetes en een hoge bloeddruk ook extra belangrijk goed fit te blijven. De dagelijkse wandelingen met de hond zorgen er waarschijnlijk al voor dat de aanbevolen 150 minuten bewegen per week worden gemaakt. Maar tijdens die wandelingen moet dan wel de hartslag ietsje hoger dan bij een rustige wandeling. Om met wandelen die inspanning te krijgen, zul je wel een beetje sneller moeten lopen dan een rustige wandelpas. Even versnellen onderweg van lantaarnpaal naar lantaarnpaal, kan de hartslag al wat omhoog brengen. En dat is wat je met een lekker fietsritje ook bereikt. Wat verder nog belangrijk is: doe twee wekelijkse spierversterkende oefeningen en vul deze aan met wat balansoefeningen. Veel fysiotherapeuten bieden naast hun reguliere zorg ook preventieve beweegprogramma’s aan, en op internet en tv zijn ook veel goede filmpjes terug te vinden.
www.fysiostaete.nl

Marinus van Loon, orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut, Health for Life, Sneek:
Beste Hans, eigenlijk geef je al grotendeels aan waar je verbeterpunten liggen. Begin met minder koffie: twee kopjes per dag en de rest water, het liefst circa twee liter per dag. Dus geen frisdrank en geen vers fruitsap. Verder kun je in heel veel gevallen door op het juiste gewicht te komen zowel je diabetes II als je hoge bloeddruk verhelpen. Mogelijk dat zelfs je evenwichtsstoornis wat minder storend blijkt als die beide beter zijn.
Eet niet meer dan driemaal daags een goede maaltijd, zodat je ook geen trek meer hebt in tussendoortjes. Ga voor een nauwkeuriger advies naar een collega, want mijn bijdrage hier is te klein voor een verantwoord advies. Mogelijk dat je voedingskeuze je ook wat tekorten oplevert in de vitaminen en mineralen. Dat wreekt zich zeker als je wat ouder wordt. Eet biologisch en vers en van beesten die in hun leven konden bewegen. En tot slot: GEEN SUIKER MEER.
Blijf zelf ook bewegen. En als je dagelijks ten minste een van de wandelingen met Heike dertig minuten laat duren, dan beweeg je ruim 200 minuten per week. Prima! En Heike vindt het vast ook niet erg als je meer van de uitgespaarde filetijd aan haar besteedt! 
O ja: maak af en toe een praatje als je de hond uitlaat. Want ook sociaal blijven blijkt bij te dragen aan gezond ouder worden. En kies eens per week voor een inspanning die je even flink uitput –  maar doe dit eerst wel even onder vakkundige begeleiding!
www.healthforlifesneek.nl

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie oktober 2021.

Geef een reactie