Gadgets voor de moderne fietser

Gezonder leven? Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Software, slimme apparaten, apps, virtual intelligence: maak het jezelf gemakkelijk met de techniek van deze tijd. Want er zijn enorm veel apps en apparaten die je op een slimme manier ondersteunen in jouw gezondheidsdoelen! Mountainbiken, wielrennen of op een gewone stadsfiets, zit jij graag op twee wielen? Wij bieden je acht tips! 

Door Daan Boeren

Fietscomputer Garmin Edge 830
Vind je het interessant om je prestaties bij te houden? Met dit apparaat kan dat. De duur van je rit, je gemiddelde snelheid en zelfs de hoogte waarop je gereden hebt. Hiernaast heeft de fietscomputer ook een gps-functie, waarmee je je gewenste locatie kan intikken en kan volgen hoe je moet fietsen. Als de route is berekend, kan je hierna de hoogtes op je route zien. Handig dus voor de fietser die wel eens verdwaald kan raken!
Kijk voor meer informatie op www.decatlon.nl.

ANWB Eropuit app
Op deze app van de ANWB vind je fietsroutes in Nederland, opgesteld aan de hand van fietsknooppunten. De app volgt je tijdens de tocht en laat je op de route zien, zodat je weet waar je bent en waar je heen moet. Als er tijdens de rit iets fout gaat kunnen leden van de ANWB via de app doorgeven als er iets kapot gaat of als de fiets gestolen wordt. Dorst gekregen van de tocht? De Eropuit-app laat cafés en drinkplekken in de buurt zien. Proost!
Kijk voor meer informatie op www.anwb.nl of in de appstore. Verkrijgbaar voor Android en iPhone.   

Livall Bling Helmet BH60SE
De Bling Helmet is een slimme fietshelm. Deze helm heeft LED-verlichting op de achterkant, zodat de fietser goed zichtbaar is. Ook heeft de helm ingebouwde speakers bij de oren zodat er lekker naar muziek geluisterd kan worden. De speakers kunnen hiernaast ook gebruikt worden voor handsfree bellen, omdat er ook een microfoontje is ingebouwd. Waar een fietshelm al veilig is, gaat deze helm een stapje verder. Met de SOS-functie krijgen ingestelde familieleden of vrienden een bericht als er een grote klap op de helm plaatsvindt. Hiernaast kan de helm volledig handsfree bediend worden door een panel met knoppen die op het fietsstuur bevestigd kan worden.
Kijk voor meer informatie op www.livall.com.

Everysight Raptor bril
De Raptor bril van Everysight is een AR-bril. Dat wil zeggen dat de bril een computer ingebouwd heeft waarmee er allerlei informatie als een ‘laag’ over de zicht wordt geprojecteerd. Zo blijft de weg waarop de fietser zich begeeft compleet zichtbaar en is de fietser niet afgeleid, terwijl hij wel alle informatie krijgt te zien die hij nodig heeft om zijn prestatie bij te houden. Wat er getoond wordt via de bril is de fietssnelheid, de hartslag van de fietser, de windkracht, de tijd en de afstand die is afgelegd. Deze informatie geven is niet alles wat de bril doet: het heeft ook de mogelijkheid om je rit te filmen, waarbij er nog steeds de nodige informatie in beeld komt. Handig voor het terugkijken tijdens een training of gewoon omdat het leuk is om te zien!
Kijk voor meer informatie op www.everysight.com.

Presso X koffiezetapparaat
Dit apparaat is gemaakt voor de koffieliefhebber on the go, dus ook voor de fietsers onder ons! Het erg compacte apparaat werkt met een accu, zodat het overal mee naartoe genomen kan worden en er niet met een stekker gewerkt hoeft te worden. En er hoeft dus geen stopcontact in de buurt te zijn, goed dus voor op de fiets! Dit apparaat kan dus erg handig zijn voor degene die een lekker bakje koffie wil tijdens lange ritten.
Kijk voor meer informatie op www.cafe2go.com.

Cycle2Charge USB-lader
De Cycle2Charge is wederom voor de langeafstandsfietsers. Vooral zij zullen dit ook wel herkennen: tijdens de fietstocht is ineens je mobiele telefoon leeg. Met dit apparaat wordt er via een dynamootje stroom opgebracht, wat gebruikt kan worden om de telefoon op te laden. Aan het stuur is een USB- poort bevestigd, waarin het kabeltje kan worden gestoken dat nodig is. Het hoeft dus niet alleen om een mobiele telefoon te gaan, het kan voor alles gebruikt worden dat kan worden opladen via een USB-kabel.
Kijk voor meer informatie op www.cycle2charge.de.

Swapfiets
Swapfiets is een redelijk nieuwe fietsenservice, vooral gebruikt door studenten en mensen die niet zelf een fiets willen aanschaffen. Voor een vaste prijs per maand kan de abonnee gebruik maken van de fietsen van Swapfiets. Het gaat dus om een abonnement op een fiets, waarbij de fietsen het eigendom van het bedrijf blijven. Als er iets mis is met de fiets, zoals bijvoorbeeld een lekke band, een gat in het zadel of als de fiets wordt gestolen, kan de abonnee contact opnemen met de fietsenonderneming en dan wordt het gemaakt of krijgt de klant een nieuwe fiets.
Kijk voor meer informatie op www.swapfiets.nl.

Dit artikel verscheen eerder in GLK!, editie oktober 2021.

Geef een reactie