De beste tussendoortjes voor mijn kind

Hoe ga je om met tussendoortjes? Waarmee trakteer je je kind, en hoe vaak per dag? Het Voedingscentrum heeft er een aantal adviezen over opgesteld.

Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind (4-13 jaar)?

Groente en fruit zijn altijd goede keuzes om tussendoor te geven aan je kind, zoals tomaatjes, komkommer of een appel. Een handje ongezouten nootjes of een volkoren boterham kan ook. In dit artikel lees je wat gezonde tussendoortjes zijn voor je kind. En wat je beter niet te veel en niet te vaak kunt geven.

Geef je kind niet vaker dan 4 keer eten of drinken tussen de maaltijden door. Dat voorkomt tandbederf en helpt om op een goed gewicht te blijven. Wanneer je op vaste momenten wat tussendoor geeft leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken.

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes voor je kind

  • Groente en fruit: alle soorten fruit, zoals appel, peer, banaan en kiwi. Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker, zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, maximaal één handje per dag. (Snack)groente, zoals wortels, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes. Eventueel met een gezonde dipsaus.
  • Brood en graanproducten: volkoren of bruin (Turks/Marokkaans) brood, volkoren knäckebröd, volkoren Cracotte, volkoren Matze, roggebrood, volkoren mueslibol. Bekijk tips voor gezond broodbeleg.
  • Zoete snacks: zoete snacks zoals koek en snoep kun je beter niet te veel en te vaak geven aan je kind. Sommige producten lijken misschien gezond, omdat ze speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Maar er zit vaak veel suiker, zout en/of verzadigd vet in. Als je een zoet tussendoortje wil geven, doe dit dan op vaste momenten, bijvoorbeeld in het weekend, en geef een kleine portie.
  • Hartige snacks: handje noten en pinda’s zonder zout of suiker. Handje studentenhaver (gemengde noten).

Maak gezond in huis makkelijk

Zorg ervoor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Als je kind makkelijk toegang heeft tot gezonde producten, eet hij er ook eerder van. Zo richt je je huis gezond in.

Snoep: houd het klein

Als je kind gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf, kan af en toe snoepen best. Het is goed als je zelf ontspannen met snoep omgaat. Roep niet steeds dat snoep en snacks zo slecht zijn. Laat gewoon zien dat je niet te veel en niet te vaak snoept.

Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld 1 lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of iets zoets te drinken al snel te veel is voor een kind. Zo zitten er in een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en in een candybar al gauw 220 kcal.

Het advies is om kinderen van 4 tot 8 jaar maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven. Ook kun je 1 keer broodbeleg geven buiten de Schijf van Vijf.

Is je kind 9 jaar of ouder? Dan gelden deze algemene adviezen over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf.

Etiketten lezen

Goed etiketten lezen helpt je om gezondere tussendoortjes te kiezen. Let bijvoorbeeld op de portiegrootte en laat je niet foppen door mooie kreten op de verpakking, zoals ‘natuurlijk’ of ‘zonder toegevoegd suiker’. Met deze tips leer je beter etiketten lezen.

Waarom zijn gezonde tussendoortjes belangrijk?

Je kind is volop in de groei. Daarom is het belangrijk om ook tussendoor te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die goed voor haar of hem zijn.

Wil je meer weten? Kijk dan hier.

Geef een reactie