Geneeskundestudenten krijgen nauwelijks les over leefstijl

Voorkomen is beter dan genezen: dat adagium zou juist in de zorgwereld gemeengoed moeten zijn. Maar patiënten leren om vooral hun leefstijl goed op orde te hebben, blijkt nog steeds weinig aandacht te krijgen bij zorgopleidingen.

Gemiddeld krijgen studenten Geneeskunde in hun bacheloropleiding maar 57 uur les over voeding, leefstijl en gezondheidsbevordering. Dat is 3,8 procent van het totaal aantal lesuren. De universiteiten van Amsterdam en Leiden gaan aan kop met 100 uur. In Groningen is er maar 13 uur les over leefstijl. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Student & Leefstijl.

Vergelijking faculteiten

De stichting vergeleek de acht geneeskundefaculteiten op onderwijs over voeding, leefstijl en gezondheidsbevordering. In 2017 werd een vergelijkbaar onderzoek gedaan onder vier medische faculteiten. Daaruit bleek dat een student in zes jaar tijd 29 uur les kreeg over voeding, 30 uur over leefstijl en 8 uur over motiverende gespreksvoering. Rotterdam ging toen aan kop met 132 uur over voeding en leefstijl. Groningen stond op de laatste plek met 19 uur. Toen gaf 80 procent van de studenten juist aan graag meer onderwijs te willen hebben over voeding. Ruim 70 procent wilde (ook) meer leren over leefstijl.

Schril contrast’

Met deze analyse wil de stichting inzichtelijk maken dat opleidingen onvoldoende aandacht aan leefstijl besteden. Vicevoorzitter Marike Klugkist van Student & Leefstijl noemt het een ‘schril contrast’ tussen de omvang van leefstijlgerelateerde ziekten en het gebrek aan onderwijs hierover. De stichting gaat in gesprek met de faculteiten om leefstijlonderwijs een meer prominente plaats in het curriculum te geven. Tot die tijd organiseert de stichting zelf extracurriculaire cursussen op de faculteiten.

Bron: Medisch Contact

Geef een reactie