Koffiedutje: het werkt echt!

Beetje suf op de middag? Zin om even je ogen dicht te doen tijdens de werkdag? Dan is een koffiedutje misschien iets voor jou.

Een ‘koffiedutje’ doe je wanneer je eerst een kop koffie drinkt en daarna even kort slaapt. En dat blijkt prima te werken, want je wordt niet alleen verfrist wakker, je hebt ook weer energie om aan de slag te gaan.

Hoe het werkt? In het brein vinden we neuronen, hersencellen die via chemische signalen met elkaar communiceren. Er zijn ook zogeheten neuromodulatoren die die communicatie kunnen beïnvloeden. En een ervan, adenosine, kan zich opstapelen in je brein, wat leidt tot vermoeidheid. Als je slaapt wordt deze adenosine opgeruimd en word je verfrist wakker.

Wakkerder en alerter

Het mooie is dat cafeïne (het cafeïne-molecuul) heel erg op adenosine lijkt en zich aan de adenosine bindt – waardoor het zich niet kan opstapelen in je brein. Omdat er dan nog altijd natuurlijke adenosine je brein bereikt, komt een slaapmoment goed van pas.

Nou staat cafeïne erom bekend dat het je wakker maakt. Dus kun je dan nog wel een dutje doen? Het blijkt dat cafeïne pas na twintig minuten je brein bereikt. Dus als je ontwaakt, ben je meteen een stuk wakkerder en alerter dan wanneer je geen koffie hebt gedronken.

Beter dan gewoon dutje

Hoe doe je een koffie-dutje? Drink binnen vijf minuten een kop koffie en ga dan meteen maximaal 20-25 minuten slapen. Ook als je niet echt slaapt, maar alleen rust, is het positieve effect merkbaar. Er zijn ook aanwijzingen dat koffie-dutjes efficiënter zijn dan normale dutjes of enkel koffie.

Bron: Viola Hollestein, Radboud Universiteit

Geef een reactie