Hoe ongezond is een ijsje?

Bijna alle ijs bevat wel suiker, en soms heel veel. En als het de suiker niet is, dan kan er veel vet in de basis van het ijs zitten. Hoe ongezond is een ijsje? Hoe maak je een gezonde, slanke keus?

IJs: wie houdt er nou niet van? Zeker in oververhitte tijden zoals we die nu doormaken! Alleen: is het wel zo gezond? Staan ze niet bol van de suiker? Ja… en nee!

Suiker is essentieel voor lekker ijs. Hoewel je zou denken dat het allemaal wel wat minder kan, is dat niet zo eenvoudig. Je eet een ijsje (natuurlijk!) als het koud is. Maar op lage temperatuur proef je het zoete van een ijsje niet. Dus moet er verhoudingsgewijs veel van in, wil je toch wat proeven. Laat een ijsje maar eens ontdooien en je merkt dat hij mierzoet smaakt.

Gezondere keus

Veel suiker betekent echter: veel calorieën. Dus hoe kun je toch voor een gezonder ijsje kiezen? Ga voor waterijs of een fruit-sorbet. 

Waterijs en sorbetijs op basis van fruit houden je slanker dan roomijs met veel chocolade. Je herkent sorbetijs aan aan de stevige, niet-glimmende structuur. Voor waterijs en sorbetijs geldt: hoe meer fruit erin zit, hoe minder gewone suiker er nodig is om het toch zoet te maken. Daar komt bij dat roomijs ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid vet bevat.

En yoghurtijs? Dat bevat (uiteraard) yoghurt in plaats van room, maar er zit nog altijd veel suiker in. 

Vegan ijs

De nieuwste trend op ijsgebied is vegan ijs. De basis voor dat ijs gemaakt is niet room, yoghurt of eieren, maar fruit of melkvervangers. Alleen: qua calorieën doen deze ijsje niet onder voor gewone ijsjes. Ze bevatten weer veel suiker, en amandelen en kokos bevatten ook veel vet.

Alles met mate

Het leven bestaat niet alleen uit ijs eten. Met andere woorden: zoveel verschil maakt een enkel ijsje niet, of hij nou meer of minder vet of suiker bevat. Maar het kan wel aantikken als je ze regelmatig eet. Dus kies dan voor ijs op basis van fruit, geniet van een klein ijsje of kies voor één bolletje in plaats van een hele coupe.

Geef een reactie